Читај ми!

Дан Војске Србије – гарант мира, територијалне целовитости и војне неутралности

Председник Србије Александар Вучић честитао је Дан Војске Србије министру одбране Милошу Вучевићу, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницима Војске Србије. Министар Вучевић положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

"Подухват који је Карађорђе започео на Сретење, Милош је почео да приводи крају на Цвети. Та два највећа празника српске државе сећају нас на две прве, бурне деценије 19. века. Иста величанствена генерација наших предака увела је Србију у модерно доба и слободу", навео је председник Вучић у честитки.

Додао је да у спомен на Цвети, то јест дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, а сећајући се, дивећи се и клањајући се сенима људи који су утемељили обновљену српску државност, ми данас са поносом и пијететом према свим генерацијама наших витезова, прослављамо највећи војни празник – Дан Војске Србије.

Председник је истакао да је српска војска настала из устаничких чета, из народа и да је одувек кључни фактор државне стабилности, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

"Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије, и у време професионализације, истрајно негује ову суштинску, најважнију и нераскидиву спону са својим народом. Грађани исконски препознају ту судбинску повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро", нагласио је председник Вучић.

Навео је да је у протеклом периоду Република Србија уложила велики труд и огромна средства у врхунско опремање Војске, а да је посебна пажња усмерена на образовне установе из којих данас излазе врхунски школовани и обучени млади људи спремни на професионално обављање најсложенијих задатака и истакао да та младост чини будућност наше војске.

Председник Вучић је указао да Војска Србије, као и увек до сада, даје свој допринос просперитету наше државе и њених грађана и пружа пуну подршку јачању наше безбедности. Нагласио је да је Војска гарант нашег мира, наше територијалне целовитости и наше војне неутралности.

"Спону између нашег народа и његове војске најлепше је описао војвода Степа речима: 'Из народа сам поникао. Он ме је начинио оним што јесам. Морам се покорити његовој вољи и служити му до последњег даха!' Живела Војска Србије! Живела Србија!", навео је председник Вучић у честитки поводом Дана Војске Србије.

Припадници Гарде Војске Србије извели су јуче почасну артиљеријску паљбу са Савске терасе на Калемегдану поводом Дана Војске Србије, 23. априла.

Вучевић положио венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Милош Вучевић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Министар одбране венац је положио уз интонирање химне Републике Србије и свечани строј Гарде Војске Србије, након чега је у спомен-књигу уписао: "Култура сећања нас обавезује да се вечно клањамо сенима јунака за ослобођење Србије. Захваљујући њима, ми достојанствено чувамо слободу и мир и стремимо будућности без ратова. Настављамо да градимо Србију на темељима у које су камен уградили наши славни преци. Живела Војска Србије! Живела Србија."

Министар Вучевић упутио је честитку припадницима Војске Србије поводом 23. априла, Дана Војске Србије.

"Ово је дан када славимо обнову националне државности. Дан када је у Такову букнуо Други српски устанак. Тај дан нас подсећа да у нашем народу има снаге и воље, храбрости и мудрости, вере и пожртвовања, да у борби освојимо слободу и да градећи мир сачувамо њене тековине", навео је Вучевић у честитки.

Истакао је да без организоване, опремљене, обучене и спремне војске, ниједан од ових светих задатака не би био испуњен.

Министар је указао да је Војска Србије и у протеклој години професионалним извршавањем наменских задатака постигла запажене резултате на изградњи, развоју, обуци и оспособљавању јединица, саопштило је Министарство одбране Србије.

"Република Србија је пружила објективне могућности за набавку наоружања и војне опреме и осавремењавање рада, што су команде, јединице и установе Војске у потпуности искористиле. Посебно је потребно истаћи унапређење војне индустрије и сарадњу са армијама других држава у свету у овој области", истакао је Вучевић.

Министар је изразио уверење да ће припадници Војске Србије и убудуће професионално извршавати постављене задатке и испуњавати обавезе које им предстоје.

"Честитајући вам празник, искрено вам желим да и у наредном периоду постижете успешне резултате, да и даље будете активан чинилац безбедности у земљи и региону, који ће Републику Србију водити ка просперитету и бољој будућности", навео је министар Вучевић у честитки.

Скуп Генералштаба Војске Србије на "Бањици 2"

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић организовао је у касарни "Бањица 2" у Београду скуп Генералштаба Војске Србије, коме је присуствовао и министар одбране Милош Вучевић.

Скуп је почео минутом ћутања и одавањем почасти недавно настрадалом припаднику 72. бригаде за специјалне операције заставнику Мијодрагу Тошковићу, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Генерал Мојсиловић је у свом обраћању истакао је да је у години за нама направљен значајан искорак у изградњи способности Војске Србије.

Отворена изложба "Ретко и импровизовано оружје из збирки Војног музеја"

У име Војног музеја, госте је поздравио потпуковник Миливоје Милисављевић, који је истакао да су изложени експонати прикупљани деценијама и да су вредна сведочанства времена у којима су настајали.

“У ретко оружје сврстали смо наоружање које је развијано за индустријску производњу, а које на крају, ипак, није нашло своје место у службеној употреби војске наше земље. То је важно сведочанство о трајању, виталности и потенцијалу домаће војне индустрије“, навео је Милисављевић.

У делу посвећеном импровизованом оружју, изложили су предмете који сведоче о предузимљивости, знању и креативности домаћих оружара, почевши од топа “трешњевца“, који су користиле Карађорђеве устаничке војске, оружја Првог и Другог светског рата, па све до ПВО система Стрела – 2М који су стручњаци са београдског Електротехничког факултета модификовали како би боље одговорио на задатке одбране земље од НАТО агресије 1999. године.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије