Читај ми!

Стано: Београд и Приштина да спроведу Споразум о нормализацији и све обавезе из дијалога

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом измена поглавља 35 у преговорима са Србијом, да се од Београда и Приштине очекује да спроведу Споразум о нормализацији односа и све остале обавезе које преостају из дијалога, јер је то кључно за њихов пут ка ЕУ.

Од Београда и Приштине се очекује спровођење Споразума о нормализацији односа и свих осталих обавеза преосталих из дијалога, јер је то кључно за пут ка Европској унији, рекао је портпарол Европске комисије Петар Стано.

"Обе стране су прихватиле да ће њихове одговарајуће обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији постати саставни део њихових путева ка европским интеграцијама. Анекс о имплементацији закључен у марту 2023. године у Охриду такође одражава ову посвећеност страна", навео је Стано за Танјуг.

Портпарол Европске комисије је поздравио одлуку шефова дипломатија ЕУ да усвоје измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, према којима Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији односа, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године.

Стано додаје да ће у складу с тим, бити ажуриран дневни ред следећег састанка Специјалне групе за нормализацију односа.

Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (ЕЕАС) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије