Читај ми!

Вучић: Партнерски однос са провинцијом Хебеи од изузетног значаја за Србију

Председник Александар Вучић је на састанку са делегацијом кинеске провинције Хебеи изјавио да је, у оквиру сарадње са Кином, партнерски однос са том регијом од изузетног значаја за Србију, будући да је у питању једна од економски најснажнијих области.

Александар Вучић примио је данас делегацију кинеске провинције Хебеи на челу са секретаром провинцијског Комитета Комунистичке партије НР Кине Нијем Јуефенгом, са којим је разговарао о јачању стратешког партнерства, као и о унапређењу сарадње у области зеленог и нискоугљеничног развоја челика, економије и трговине, логистике и технологије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Вучић је нагласио да је компанија ХБИС, чије седиште је управо у провинцији Хебеи, стуб вишеструке сарадње и један од носећих заједничких пројеката наших земаља у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Председник је на почетку састанка искористио прилику да још једном упути искрену захвалност председнику Си Ђинпингу на огромном доприносу и личном ангажовању у промовисању снажних билатералних односа између Србије и Кине, што је додатно потврђено прошле године када су наше две земље потписале Споразум о слободној трговини.

Вучић је истакао да је у оквиру сарадње са Кином, партнерски однос са провинцијом Хебеи од изузетног значаја за Србију, будући да је у питању једна од економски најснажнијих регија са импресивном годишњом стопом раста и огромним улагањима у развој нових технологија и индустрија, на којима паралелно ради уз убрзану модернизацију постојећих постројења.

У том контексту, ХБИС Србија је имао значајна улагања у еколошку производњу челика, следећи корпоративну посвећеност ХБИС декарбонизацији и зеленим технологијама.

"Железара Смедерево симболизује економски развој наше земље, будући да је и даље један од првих извозника из Србије, упркос сложеним геополитичким приликама које су оставиле трага у свим економијама Европе и шире", истакао је председник и додао да је Србија импресионирана напретком који је кинеска индустрија направила у провинцији Хебеи, поготово у зеленој водоничној технологији за производњу челика без угљеника, што би могло да донесе још нових пројеката од кључног значаја за Србију и регион.

Председник је позвао кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у бројним другим областима, попут пољопривреде и инфраструктуре да дођу и улажу у Србију, будући да је досадашња сарадња између две земље, утемељена на поверењу и партнерском односу, резултирала реализацијом неких од најважнијих пројеката који су снажно покренули раст и развој Србије.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво