Читај ми!

Фридом хаус: Демократија у Србији у највећем паду

Према извештају Фридом хауса "Нације у транзицији 2023" који обухвата 29 европских и азијских држава, у Србији је забележен највећи пад резултата. Фридом хаус наводи да је Србија доживела "историјски пад због настојања председника Александра Вучића да консолидује власт у 2023. години".

На политички живот у Србији 2023. године утицало је неколико великих потреса, стоји у извештају Фридом хауса, а пре свих, како наводе, две масовне пуцњаве 3. и 4. маја али и догађаји на КиМ. Масовна убиства у мају довела су "до највећих протеста у 21. веку у Србији, док су догађаји на Косову извршили притисак на Владу Србије како из међународне заједнице, тако и из домаће јавности".

Избори - "кулминација превирања"

Превирања су кулминирала ванредним парламентарним и локалним изборима одржаним 17. децембра, пише у извештају Фридом хауса.

Српска напредна странка (СНС) освојила је највише гласова на парламентарним изборима, вративши део позиције коју је изгубила од свог бившег коалиционог партнера, Социјалистичке партије Србије (СПС), извештава Фридом хаус.

"Другопласирана је широка проевропска коалиција Србија против насиља (СПН), која је освојила скоро четвртину гласова, далеко надмашивши дотадашње резултате опозиције откако је председник СНС Александар Вучић преузео власт 2012. године.

"Десничарска коалиција и нови покрет екстремне деснице на челу са харизматичним проруским теоретичарем завере такође су успели да уђу у Народну скупштину", стоји у извештају ФХ.

У извештају даље пише да су напредњаци, према званичним резултатима избора, успели да освоје и највише гласова у главном граду Београду на локалним изборима одржаним тог дана, надмашивши коалицију СПН за око четири одсто од укупног броја гласова. Међутим, "СНС није успео да формира нову градску власт заједно са одборницима из новог популистичког покрета, који се и сам распао, што је изазвало нове изборе у Београду. СНС је победио и у већини других општина."

Све ове резултате је, како се наводи, опозиција довела у питање, као и организације цивилног друштва и Европски парламент, јер су избори били угрожени бројним неправилностима и наишли на оштре критике како домаћих тако и међународних посматрача.

"Слобода медијског извештавања на силазној путањи"

Посебно је проблематичан био Београд, где је опозиција веровала да им је победа украдена, наводи се.

Фридом хаус даље пише да су "најконтроверзнији аспект избора" били наводи да су људи транспортовани у Београд из других градова Србије, као и из Републике Српске у Босни и Херцеговини, како би гласали на локалним изборима у главном граду Србије.

"Неки од њих су окупљени на централним локацијама у Београду, а затим одведени на различита бирачка места широм града. Неки јавни функционери из Републике Српске су чак јавно гласали на локалним и покрајинским изборима. Осим ових навода, изборе су обележиле уобичајене неправилности на дан избора, али и значајни скандали током кампање, укључујући масовно фалсификовање потписа за предлагање изборних листа и организоване шеме куповине гласова", стоји у извештају Фридом хауса.

Добар део извештаја посвећен је и медијима у Србији у којем се поново истиче да је слобода медијског извештавања на силазној путањи као и да су задржани сви негативни трендови из претходних година, пре свега кад је реч о притисцима и нападима на новинаре. 

петак, 19. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару