Квинта и ЕУ позивају Српску листу и друге странке да преиспитају позив за бојкот референдума на северу КиМ

Из Амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и канцеларије ЕУ у Приштини позвали су српске странке на ревидирање позива за неучествовање на референдуму овог месеца, наводећи да је кључно да се осигура да у изабраним институцијама буду заступљене популације којима служе на северу КиМ.

“Жалимо због изјава Српске листе и осталих политичких актера косовских Срба који позивају на повлачење из учешћа на гласању за опозив градоначелника. Демократско уцешће кључно је како би се осигурало да изабране институције представљају популацију којој служе”, наводи се у реаговању.

Истичу да признају да избори прошле године нису пружили дугорочно политичко решење за четири опстине, те да репрезентативна управа на северу може бити обновљена када се одрже избори за председнике уз активно учешће свих заједница. 

“Међутим, бојкот гласања 21. Априла неће донети овакав резултат, нити ће донети било какву корист грађанима који живе на северу. Стога позивамо Српску листу и све остале који су позвали на повлачење да преиспитају своје ставове и да у потпуности искористе демократске алате на располагању за унапређење ефикасне и репрезентативне демократије”, наводе из Квинте.

Такође, позивају Владу у Приштини да одговори на забринутост својих грађана и да делује професионално током целог овог процеса. 

На крају реаговања позивају све заинтересиране стране да делују на начин да сви грађани који имају право гласа на северу КиМ добију прилику за учешће.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије