Читај ми!

Старовић: Цена "рафала" није мала, али је изванредно решење за српску војску

Набавка борбених авиона "рафал" је део, али не и крај процеса модернизације Војске Србије, каже државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић. Наводи да куповина 12 летелица од Француске не угрожава статус Србије као војно неутралне земље. Нити је претња добрим односима које имамо са Кином или Русијом, тврди Старовић.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић каже за РТС, поводом навода да ће Србија склопити споразум о куповини 12 нових француских борбених авиона типа "рафал", да као независна и војно неутрална земља имамо право и обавезу да самостално штитимо своје небо.

"Авиони типа 'рафал' су мултифункционални и могу да спроводе задатке који су својствени ловцима и пресретачима, али и бомбардерима јуришницима. Цена није мала, али је држава смогла снаге да уђе у набавку и то је изванредно решење", каже Старовић.

Наглшава и да летелице типа "рафал" представљају део, али не и крај процеса модернизације војске.

"Пратимо шта се дешава у Хрватској, али се водимо интересима Србије"

Недавно је исти тип авиона набавила и Хрватска, која је чланица НАТО-а.

Државни секретар Министарства одбране истиче да у том контексту и Србија прати све оно што се дешава у системима одбране суседних, али и других држава.

"Они су ушли у процес аквизиције, али морамо знати да се ради о половним апаратима старије генерације, док су авиони које ми наручујемо најсавременија верзија. И пратимо их, али се пре свега водимо интересима Србије", указује саговорник РТС-а.

"Сарадња са Француском не угрожава добре односе са Русијом или Кином"

Министарство одбране је издало саопштење због критика да споразум о набавци летелица типа "рафал" нарушава војну неутралност Србије, а Старовић истиче да је сврха саопштења била да се још једном појасни статус политички независне и војно неутралне земље.

"Када говоримо о процесу модернизације и подизања капацитета Војске Србије, пре свега се ослањамо на сопствене снаге", наводи Старовић.

"Али, када говоримо о одређеним елементима које ми не можемо сами да произведемо, наравно да тражимо најбоље опције на међународном тржишту. Исто тако, нисмо мање војно неутрални ако набављамо авионе из Француске или било које друге земље. Дакле, имамо могућност да као војно-неутрална држава, на свим странама света набављамо оно што нам је потребно", објашњава државни секретар Министарства одбране.

Наводи и да сарадња са Француском не би требало да угрози добре односе са Кином, Русијом или било којом другом земљом.

"Баш као што ни добра сарадња са Кином није усмерена против Француске или Сједињених Држава", упоређује Старовић и закључује да је пут војне неутралности исправан.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару