Читај ми!

Пахор потврдио: Хтео бих да наследим Лајчака

Бивши председник Словеније Борут Пахор потврдио је за словеначку агенцију СТА да је заинтересован за место специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, на коме би наследио Мирослава Лајчака, коме мандат истиче у августу.

Словеначки лист Дело јуче је јавио да би бивши председник Словеније могао да буде нови изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а Борут Пахор је то данас и потврдио.

За агенцију СТА рекао је да је заинтересован да замени Мирослава Лајчака.

Претходно је премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је да безусловно подржава Пахора у његовој кандидатури за место специјалног представника ЕУ за дијалог и додао да је због тога у протеклих месец дана водио бројне билатералне разговоре са лидерима европских земаља, као и са највишим представницима Европске уније.

Специјалног изасланика, који се, поред дијалога Београда и Приштине, бави и другим регионалним питањима на Западном Балкану, предлаже високи спољнополитички представник ЕУ.

У овом мандату то је био Жозеп Борељ, а коначну одлуку доноси Савет ЕУ или државе чланице.           

Пахор је познат по залагању да се ЕУ прошири на Западни Балкан, али и по томе што је инсистирао на испуњавању Бриселских споразума и формирању Заједнице српских општина.

Од 2012. до 2022. године био је председник Словеније, а недавно је са својом бившом шефицом кабинета Аљом Брглез основао Институт пријатеља Западног Балкана (FOVB), чији је циљ да промовише дијалог, помирење, мирно решавање отворених питања, економски развој и интеграцију земаља региона у Европску унију.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара