Читај ми!

Припрема бирачких одбора и бирачких места – ГИК спрема нове београдске изборе

Расписани су београдски избори, а изборни рокови су почели да теку. О правној процедури, правилима и изборним радњама, за РТС је говорио Зоран Лукић, председник Градске изборне комисије.

Председница народне скупштине Ана Брнабић је расписала изборе за Скупштину града Београда, односно избор одборника Скупштине града Београда и почели су да теку рокови у складу са Законом о локалним изборима.

"Пре свега, нама као Градској изборној комисији је обавеза да у року од три дана, дакле до суботе, усвојимо обрасце како бисмо омогућили подносиоцима изборних листа да поднесу своје изборне листе", каже председник Градске изборне комисије Зоран Лукић. 

Лукић наводи да подносиоци изборних листа потом имају рок да предају своје изборне листе – од усвајања образаца до 20 дана кад се буду одржавали избори – односно двадесет дана до 2. јуна 2024. године

"Изборне листе могу да предају регистроване политичке странке, коалиција регистрованих политичких странака и групе грађана", објашњава председник Градске изборне комисије.

Обука чланова бирачких одбора у складу са препорукама ОДИХР-а

Једна од свеобухватних препорука ОДИХР-а тиче се обуке чланова бирачких одбора.

Лукић наводи да је ОДИХР био позван да посматра изборе и да се Републичка изборна комисија активно укључила у спровођењу тих обука.

"Кренуло је пријављивање свих заинтересованих лица, будућих чланова одбора који треба да прођу обуку, како би могли да буду чланови органа за спровођење избора", каже председник Градске изборне комисије.

Наводи да је Градска изборна комисија позвала све одборничке групе које имају право на прдлагање сталног састава бирачког одбора.

"Позвали смо и све овлашћене предлагаче изборних листа са прошлих избора (из децембра 2023. године), и позвали смо све шефове одборничких група у локалним градским скупштинама градских општина да дају своје предлоге како би што већи број људи прошао обуку и могао да учествује у раду бирачких одбора и локалних комисија", објашњава Лукић.

Мисли да се обука иде на задовољавајући начин и да ће то бити урађено у складу са оним како је то замишљено.

Број бирачких места неће прелазити 1800 бирача

На прошлим изборима било је 180 бирачких места.

"Ми смо са Министарством, као градска изборна комисија, упутили препоруку градским општинама да максималан број уписаних бирача на сваком бирачком месту не прелази 1800", објашњава Лукић.

Наводи да ће то проузроковати повећање броја бирачких места али не драстично – отприлике 80 нових места али то ће се знати за нешто више од недељу дана када буде крајњи рок. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво