Читај ми!

Божић: Трећи захтев опозиције мимо закона; Ђорђевић: Тај услов је гаранција да неће бити миграције бирача

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је београдске изборе за 2. јун, а до договора власти и опозиције о изборним условима и примени препорука ОДИХР-а није дошло. Сандра Божић из Српске напредне странке (СНС) каже да су прихваћена два захтева опозиције, док је трећи захтев о одржавању београдских и локалних избора у истом дану мимо закона. Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта истиче да је трећа тачка коју је предложио део опозиције гаранција да на изборима неће бити миграције бирача.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је београдске изборе за 2. јун. Претходно је у Скупштини Србије завршен колегијум на којем су учествовали председница парламента Ана Брнабић и шефови посланичких група у парламенту, а на коме се разговарало о примени препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

До договора није дошло.

Бранбићева је истакла да опозиција није желела да разговара о алтернативном предлогу, док је посланик опозиције Мирослав Алексић изјавио да договор није постигнут јер "власт не жели да се избори одрже у истом дану у Београду и осталим локалним самоуправама".

Ђорђевић: Остављамо власти простора до 18. априла да испуне и трећи захтев

Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта каже да су на недавном колегијуму власти и опозиције у Народној скупштини учествовали зато што претходни избори нису били фер и слободни.

"На колегијуму се почело са премисом да препоруке ОДИХР-а треба испунити, али је власт заправо показала да није имала суштинску намеру да испуни кључне препоруке које би омогућиле минимум за одржавање слободних и поштених избора", каже Ђорђевићева и истиче да ће београдски избори, расписани под овим условима, бити аутократски.

"Оставила бих простора власти да размисле да ли желе да иду овим путем – лоше је за власт која срља у аутократију, а није добро ни за репутацију Београда, као великог и светског града, да има нелегитимну власт", тврди Ђорђевићева.

Наводи и да је део опозиције на колегијумима предложио да се до 18. априла измени Закон о локалним изборима и омогући да се сви локални избори одрже у исто време, као и да се до тада ради на испуњењу препорука који се тичу сређивања бирачких спискова.

Божић: Трећи захтев опозиције мимо закона, на граници уставности

Сандра Божић из Српске напредне странке (СНС) наглашава да су и претходни избори били демократски, али да јој је драго што су представници власти и опозиције сели за исти сто и уопште разговарали.

"Тај разговор је имао смисла, али је опозиција десетак дана пре почетка дијалога добила истраживања јавног мњења која су им указала да су у двоцифреном паду што се тиче подршке у Београду. Из тог разлога је настала драма и због тога нисмо говорили о препорукама ОДИХР-а, већ о њиховим ултиматумима", истиче Божићева.

Наводи да су прихватили, како каже, два од три ултиматума опозиције, али да захтев да се сви локални избори одрже истог дана када и београдски нису могли да дозволе.

"Трећа тачка је мимо закона, на граници уставности, и представљала би озбиљан политички и правни преседан. Све што можемо да померимо у оквиру закона, пристали смо, па је тако остављена могућност да се избори на локалу помере за септембар", каже представница СНС-а.

Божић: Трећег захтева нема у препорукама; Ђорђевић: Трећи захтев је гаранција да неће бити миграција бирача

Биљана Ђорђевић истиче да је проблем за власт да распише београдске изборе када и локалне због, како наводи, чињенице да у том случају не би могла да развози активисте из других градова да воде кампању у Београду. 

Божић каже да трећег захтева у препорукама ОДИХР-а уопште није било, као и да је председница Скупштине колегијум сазвала да би се разговарало о имплементацији препорука, а не ултиматума опозиције.

"Од 2019. смо спровели 54 препоруке, и спремни смо да унапредимо изборне услове да би читав изборни процес био користан. Пристали смо да се Јединствени бирачки списак ажурира на месец дана, да се контролишу комисије. Пристали смо на све што су претходно желили, али они више ни то не желе", каже Божићева.

Ђорђевићева каже да није истина да је ревизија бирачких спискова спроведена и да та препорука стоји од 2019. године, а да је урађено врло мало.

"Формирана је радна група, која је касније заустављена лажном причом о томе да је методологија за ревизију бирачког списка кршила заштиту података о личности, што није тачно. То је изговор који се користио и на самом колегијуму", истиче представница Зелено-левог фронта.

"Они су и ове захтеве прихватили начелно, али нема гаранција. Трећи услов је гаранција, јер спречава миграције бирача и злоупотребе", наглашава Ђорђевићева и истиче да још не може да одговори да ли ће део опозиција учествовати на београдским изборима 2. јуна.

"Грађанима је јако тешко да учествују на изборима који су намештени, то их не мотивише. Ми ћемо разговарати с њима и одлучити на који начин настављамо борбу", закључила је Ђорђевићева.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара