Читај ми!

Нова рунда разговора Београда и Приштине о динару – која од страна се налази између чекића и наковња

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу где ће се разговарати о употреби динара, стиже препорука Међународне кризне групе и посета Аљбина Куртија северу КиМ. Став МКГ да Приштина треба да повуче специјалце са севера, упућени из северне Митровице приписују успешном лобирању. Милован Дрецун не верује у договор о динару због подршке Запада Приштини.

Потези којима Приштина жели да потврди ауторитет на северу могли би да изазову даљи отпор Срба, оцењује у извештају Међународна кризна група уз коментар да је реч о побуњеничкој територији.

Та невладина организација наводи и да се паралелно са контролом севера Приштина удаљава од нормализације односа са Београдом. Као корак који би требало да их приближи препоручују демилитаризацију севера у сарадњи са НАТО снагама.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе у Северној Митровици сматра да коначно долази до изражаја лобирање невладиних организавија и Срба са КиМ да је то једна од горућих тема.

"Није само реч о повлачењу специјалних снага. Ту су и усклађивања у вези са изборима, динарима и доста ствари које МКГ можда по први пут представља у реалану слику проблема српске заједнице. Такође, наглашено да кроз ЗСО многе ствари могу бити решене", оцењује Радаковић.

Уз успостављање ЗСО тражи се и повратак Срба у институције, пре свега у полицију како би се, кажу, грађани осећали сигурније. Ситуација на терену је много тежа, оцењује Милован Дрецун и као главни циљ Аљбина Куртија издваја изградњу сталних база специјалне полиције на северу покрајине.

"Јако забрињава интенција која постоји у НАТО-у, да се уведу мешовите патроле Кфора и Косовских безбедносних снага што би било леглано увођење припадника тзв. војске Косова на север који сада не могу да буду тамо без одобрења Кфора", истиче члан скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун.

У међувремену, север КиМ ненајављено је посетио премијер привремених инстутуција. Аљбин Курти састао се са граодначелницима све четири општине у којима већински живе Срби, а њих позвао да учествују на попису становништва који почиње у петак. Реаговала је Српска листа.

"Долазак Аљбина Куртија на север уз параполицијске формације има за циљ дестабилизацију ситуације на терену и изазивање тензија. Захтевамо да надлежне међународне организације реагују на ову очигледну провокацију и захтевају од свог пулена да престане да угњетава српски народ, који је овог пута показао изузетну суздржаност и трпељивост", наводи се у саопштењу Српске листе.

Посета се дешава дан уочи наставка Бриселског дијалога чија је главна тема употреба динара који је на Косову и Метохији укинут пре више од два месеца. Упућени не верују у договор о српској валути због подршке Запада Приштини.

"Дакле, они не споре одлуку и не траже да се потпуно повуче, него су само спорили брзину и начин на који је имплементирана. Мислим да је то Куртију ветар у леђа после Бањске. Сада има отворена врата и подршку Запада за једностране мере и протеривање инстутуција и мислим да неће одустати од тога", оцењује Милован Дрецун.

О наставку дијалога са Приштином и ситуацији у региону председник Александар Вучић је разговарао са америчким амбасадором. Каже да је потврдио доследну позицију Србије да се нађе одрживо решење за заштиту српског становништва и очување националних интереса.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару