Читај ми!

Грчки лист: Вучић оштро о Дори Бакојани после промене става Атине о чланству Приштине у Савету Европе

На насловној страни грчког листа "Демократија" објављено је да је председник Србије Александар Вучић у синоћњем обраћању јавности оштро осудио известитељку за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дору Бакојани због промене става Грчке и давања позитивног мишљења.

Лист Демократија, близак владајућој Новој демократији премијера Кирјакоса Мицотакиса, наводи да је Вучић у обраћању нацији употребио "невиђено оштру реторику" против Доре Бакојани, оптужујући и њу и грчку владу у целини да су "одговорне за изненадну промену става Грчке".

"Конкретно, током свог драматичног говора из Председништва, синоћ се председник Вучић обратио госпођи Бакојани по имену веома љутитим тоном, рекавши: 'И да кажем Дори Бакојани: Срам те било шта си урадила. Срам те било! Ја лично знам ко вам је дао налог телефонским позивом, а ви сте променили извештај (о Косову)... Неки људи имају кичму, а неки су без кичме!'", пренео је грчки лист.

Демократија наводи да је Вучић истакао да је током две-три године Куртијеве владавине на КиМ почињено дупло више злочина над Србима него у претходних девет година.

Како се наводи, оштра реакција председника Србије уследила је мање од 48 сати након што је извештај Доре Бакојани прихватила Парламентарна конференција Савета Европе, а у којем је бивша грчка министарка спољних послова предложила укључивање тзв. Косова у СЕ, заобилазећи међународне обавезе владе и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија према српском народу на КиМ, на које се до пре две седмице позивала и предлагала их и сама Дора Бакојани.

Лист оцењује да њен потез "отвара пут за међународно признање Косова" и истиче да перспектива признања тзв. Косова заправо грчком иницијативом, ствара велики проблем и на Кипру, који се томе оштро противи, јер је с правом забринут да би такав развој догађаја могао отворити пут признању окупираног дела Кипра.

Како се додаје, остаје да се види да ли се под притиском Атине променио и став Кипра.

Такође се истиче да овај "опасан преокрет" није само потврда дубоког раскола који је, нажалост, сада настао у грчко-српским односима под одговорношћу грчке стране, већ да представља и лош предзнак "погубних последица" по Кипар.

Оцењује се да је одговорност потпуно на влади премијера Киријакоса Мицотакиса, која, како се наводи, "заобилази националне позиције без икаквог политичког легитимитета".

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару