Читај ми!

"Западна тројка" још једном против расправе о НАТО бомбардовању у Савету безбедности

Русија, ни други пут ове седмице, није успела да убеди већину чланица Савета безбедности Уједињених нација, да на дневни ред стави расправу о четврт века од почетка НАТО бомбардовања СРЈ. Девет од 15 чланица најмоћнијег тела светске организације било уздржано.

"Западна тројка" још једном против расправе о НАТО бомбардовању у Савету безбедности "Западна тројка" још једном против расправе о НАТО бомбардовању у Савету безбедности

Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитри Пољански оптужио је у четвртак у Њујорку Сједињене Америчке Државе, Великu Британију и Француску, да "избегавајући расправу о илегалној акцији НАТО-a, покушавају да избегну и катастрофалне последице својих потеза".

"Западна тројка је прикована... Гласање је потврдило тезу да су западне државе претерано заступљене у Савету", рекао је Пољански.

Гласање у Савету безбедности, током које је девет држава било уздржано, други је руски покушај да на дневни ред овог тела укључи расправу о последицама НАТО бомбардовања 1999. године.

У понедељак, сличан предлог је био одбијен пошто је 12 чланица Савета безбедности било уздржано.

Пољански је цитирао и америчког председника Џозефа Бајдена, наводећи да је први човек Беле куће, као сенатор 1999. године, позивао на рушење мостова у Србији и увођење ембарга на извоз горива у СР Југославију.

"Што више кријете истину, све више ћете бити изложени. До сада сте успели да избегнете расправу, али не очекујте да ćете избећи последице", рекао је руски дипломата.

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг је рекао да је Пекинг желео расправу како би се суочили са прошлошћу, али и видели како се са тим можемо носити у будућности.

"Опструкције нису од користи ни за коју страну, посебно у ситуацији када се међународни мир суочава са безбројним изазовiма. Охрабрујемо одређене чланице да покажу флексибилност", рекао је кинески дипломата.

За разлику од седнице одржане у понедељак, амбасадори Француске, Велике Британије и Сједињених Држава нису учествовали у расправи.

Образлажући став Париза, француски амбасадор при УН Николас де Ривије навео је у понедељак да "историју треба оставити историчарима, а правду трибуналима".

"Можемо да подржимо одржавање оваквог састанка у одговарајућем формату, на којем би се расправљало од трагичним догађајима из прошлог века, али не можемо да дозволимо да Савет безбедности постане полигон за руску пропаганду", рекао је тада амерички дипломата Роберт Вуд.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије