Читај ми!

Лајчак: Веома низак ниво поверења у дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, изјавио је, да када је у питању стратегија за дијалог у наредним месецима, две стране пре свега треба да нормализују односе.

Лајчак је рекао за италијански лист Стампа да се у дијалогу и даље разговара о редоследу корака за примену Охридског споразума и његовог Анекса јер је, како је навео, ниво поверења између Београда и Приштине веома низак.

Лајчак каже да нема бољег договора и да је због тога потребно фокусирање на његову примену. Лајчак је оценио да је постигнут напредак када су Срби на северу Kосова и Метохије почели процедуру за понављање избора у четири општине на северу.

Лајчак је у интервјуу рекао и да мисли да не постоји ризик од новог сукоба у региону Балкана, иако постоје напетости, али да нема потенцијала за сукобе и указао да су међународне мисије распоређене и на KиМ и у БиХ.

Лајчак је истакао да се атмосфера у Бриселу променила и да је ЕУ отворила врата за проширење, укључујући и регион Западног Балкана. 

"Атмосфера у Бриселу и државама чланицама заиста се променила. Чланице су сада озбиљно заинтересоване за проширење. Врата се отварају. Сада је реч о искоришћавању те прилике. То је геополитичко питање за Европу. Без региона Балкана није потпуна интеграција", навео је Лајчак.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво