Читај ми!

Дачић: Изјава Бакојани о заштити Срба на КиМ је врхунац лицемерја

Изјава главне известитељке за тзв. Косово у Савет Европе Доре Бакојани да ће заштита српске мањине на Косову и Метохији бити боља ако тзв. Косово постане чланица Савета Европе, скандалозна је и представља врхунац лицемерја и двоструких стандарда, поручује шеф дипломатије Ивица Дачић.

До јуче је Дора Бакојани говорила о три услова за њену препоруку, од којих је најважнији формирање Заједнице српских општина, што представља обавезу Приштине већ 11 година, а данас говори да је довољно то што је укњижено земљиште на манастир Дечани, што ваљда није спорно већ седам векова, рекао је за Танјуг шеф дипломатије Ивица Дачић.

"То је та превара о којој је говорио и председник Србије Александар Вучић, тако су западни моћници прекршили своје обећање да Косово неће ући у Савет Европе док не формира Заједницу српских општина", истиче Дачић.

Наглашава да је реч о још једном примеру кршења територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и кршењу свих принципа на којима почива Савет Европе.

Бакојани: Није дефинитивно да ће се извештај о КиМ усвојити 27. марта

Дора Бакојани је у интервјуу за Н1 рекла да српска заједница и све различите мањине на КиМ треба да имају могућност да се обрате Европском суду за људска права, да ће тај суд уколико КиМ постане чланица СЕ имати право да наметне своје одлуке и да ће самим тим заштита српске мањине и других мањина бити много боља уколико КиМ постане чланица.

На питање да ли је извештај о КиМ готов и да ли ће се гласати о њему 27. марта, Бакојани је рекла да датум за сада није дефинитиван.

"Немамо временски расопоред, бројни предуслови морају да се испуне док извештај не буде спреман. Сигурна сам да сте о томе известили. Имали смо један велики успех у региону претходних дана, а то је повраћај имовине манастира Високи Дечани, али и најважнији корак за заштиту СПЦ и то показује јасан знак да постоји намера власти у Приштини да се повинују владавини права и крену у неопходне реформе ради безбедног статуса српске мањине", рекла је Бакојани.

Додала је да је потпуно свесна да постоји и даље дугачак списак нерешивих предмета везаних за демократију и људска права на КиМ и снажан отпор Приштине на разним фронтовима.

"Све те забринутости у вези са демократским статусом ситуације српске мањине, све ће детаљно бити споменуто и у извештају који сам поменула", рекла је Бакојани.

Навела је и да "када извештај буде изгласан, онда ће се ићи на Парламентарну скупштину за још једно гласање". Уз то је додала да ће препоручити надзор над КиМ од стране Савета Европе, односно постмониторинг процес који може да почне уколико Савет министара настави са својим гласањем.

Бакојани је појаснила да је постмониторинг процес у оквиру кога колеге из политичког Комитета прате сваки корак који мора да се примени испред Савета Европе.

"Приштина мора да пристане на то да ће применити те кораке у наредним месецима, тако се ради у свим земљама, тако ће бити и надзирано и на Косову у случају да Комитет министара одлучи да прихвати Косово у чланство СЕ", рекла је Бакојани.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару