Читај ми!

Миливојевић: Приштина неће променити став, ЗСО је формула која обезбеђује нормализацију на терену

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да не очекује да ће Приштина променити свој став, да посредници у дијалогу имају механизме да је на то натерају, али је то питање политичке воље. Заједница српских општина је формула која обезбеђује нормализацију на терену.

Да ли је ишта извесније после јучерашњих разговора у Бриселу и да ли бриселска и вашингтонска администрација ових дана пречицом и притисцима гурају Приштину у Савет Европе?

Коментаришући јучерашњи дијалог некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да Приштина неће мењати свој став и да све зависи од посредника.

"Србија не може одустати од својих интереса, инсистирање на динару остаје. Све зависи од међународне заједнице која може инсистирати да динар опстане. Опстанак динара на КиМ постаје сада и хуманитарно питање", истакао је Миливојевић.

Према његовим речима, притисци на Приштину иду до границе вербалних притисака.

"Међународна заједница има механизам да утиче на приштинску страну, питање је политичке воље и интереса. У овом тренутку има потребу да се потврди приштинска државност", каже бивши дипломата.

Државни врх од почетка године упозорава управо на притиске да ће бити све јачи, а најављено је да се очекује заседање Парламентарне скупштине Савета Европе. Приштина је после осам година одлучила да врати земљиште манастиру Високи Дечани. 

Миливојевић каже да и стратегија у вези са Саветом Европе је у истом контексту као и ово претходно питање и има везе са афирмацијом косовске државности као једној од стратешких ствари.

"Треба имати у виду да је изборна година. Покушаће да се косовско питање некако приведе ономе што је заједнички интерес Приштине и западних сила. Савет Европе је један од тих елемената и очигледно је да постоји политички интерес и да постоји притисак да се то реши мимо свих норми и стандарда. Косово нема никакве услове да буде кандидат, а не да буде уопште члан", каже Миливојевић.

Истакао је да ипак видимо да се тај процес гура и да у Савету Европе постоји та критична маса, двотрећинска већина, да се то питање изгура.

"Приштинска страна целу ствар поставља тако да прво треба Србија да призна дефакто Косово, па да онда као део билатералних односа и нормализације на том плану решава и питање Заједнице српских општина и сва друга отворена питања која су везана за нормализацију. За Србију је то неприхватљиво, за Србију је Заједница српских општина претходно питање, раније преузета обавеза", каже Миливојевић и додаје да је једино добра ствар што то и на Западу препознају.

Напоменуо је да је ЗСО формула која обезбеђује колико-толико нормализацију на терену и решавање питања динара, као и функционисање институција од којих зависи нормалан живот српског народа.

Миливојевић је нагласио да је веома важно да пет држава чланица ЕУ које нису признале Косово остану при свом ставу.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво