Читај ми!

Борељ: Београд и Приштина да без одлагања у целини примене Охридски споразум

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позвао је Београд и Приштину да без одлагања у целини примене Споразум о путу ка нормализацији, наводећи да је споразум у целини обавезујући за обе стране по међународном праву.

У изјави поводом годишњице Споразума о нормализацији и Анекса о имплементацији ,постигнутом у Охриду 18. марта прошле године, Жозеп Борељ је оценио да Београд и Приштина треба да применом споразума коначно "изађу из зачараног круга криза и тензија".

Подсетио је да је "у време рата на европском континенту" постизање споразума био велики успех, јер су се стране сложиле око јасних параметара за нормализацију односа

Према његовим речима, за жаљење је то што је упркос великим напорима ЕУ и шире међународне заједнице, до сада дошло до веома ограниченог напретка обе стране у спровођењу обавеза које су прихватиле овим споразумом.

Високи представник је подсетио да су Споразум и Анекс за његову имплементацију постигнути након "месеци интензивних преговора уз посредовање Европске уније" како би се помогло странама да направе корак напред у нормализацији својих односа.

По речима Бореља, Споразум и његова имплементација јасно показују да је будућност оба партнера у Европској унији.

"Сваки недостатак имплементације не само да угрожава европску интеграцију Београда и Приштине, већ и штети њиховој репутацији као кредибилних и поузданих партнера".

Високи представник наводи да од лидера у Београду и Приштини "очекује да покажу одговорност, визију и лидерство тако што ће остварити напредак у имплементацији без одлагања".

"Ово је прилика коју не смеју да пропусте. ЕУ је и даље спремна да помогне у сваком кораку на том путу, али они су ти који морају да предузму кораке и крену напред", поручио је Борељ.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво