Читај ми!

Вучић угостио ђаке са КиМ: Погром српског становништва траје и 20 година касније

Председник Александар Вучић примио је данас ученике основних школа са КиМ и истакао да погром српског становништва у јужној српској покрајини траје и 20 година касније, истом жустрином и истом жестином.

Александар Вучић је, у Палати "Србија", угостио ученике основних школа са Косова и Метохије, поводом обележавања двадесете годишњице мартовског погрома.

"Драга децо из свих делова Косова и Метохије, наше Србије, добродошли у други део наше Србије. Хвала вам што сте данас овде са нама у Београду, данас на двадесету годишњицу страшног погрома српског становништва у јужној српској покрајини, који истом жустрином и жестином траје и данас 20 година касније. Чак ни методе не мењају много. Уз исту сладострасну подршку оних који су их подржавали бомбама 1999. године, само мало увијеније, у неку другачију форму", поручио је Вучић.

Захвалио је деци и њиховим родитељима и наставницима што воле своју Србију. "Знате да је то ваша земља, знате да имате само један главни град, а то је Београд и надам се да сте имали мало времена и да ћете тек имати времена да још више заволите друге делове своје српске отаџбине", поручио је Вучић.

"Хвала свима вама из Метохије, који сте данас овде после терора, који се над вашим старијима проводио само неколико дана уназад. Хвала свима вама из Сиринићке Жупе, Косовског Поморавља, централног Косова, читавог севера Косова", рекао је Вучић.

Захвалио је и деци која долазе из Бањске, коју је назвао "јуначком", и нагласио да неки данас покушавају да је прогласе местом зла, не знајући колико су патње и зла донели српском народу и на северу Косова и Метохије.

"Нетко беше, Страхињићу Бане. Има ли краћег, а потпунијег описа једне личности у историји светске књижевности. Све најлепше и најузвишеније људске особине које један витез и народни вођа може да има, стало је у те четири речи. 'Нетко беше, Страхињићу Бане'. Неко за супротност има нико. Све што јесте неко, није нико. Добродошли, драга децо, ви који сте данас итекако неко на нашем славном Косову и плодној Метохији. Ви сте неко упркос жељама оних који су нико. Ви сте неко због тога какви сте, они су нико због свега онога што нису. Баш зато што сте ви неко, ви стојите и опстајете као своји на своме, јер и јесте своји на своме, на нашем Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Председник је додао да ће Србија, баш као што је рекао патријарх СПЦ Порфирије, увек и духовно и молитвено бити са свим Србима на сваком месту живљења на КиМ.

"Тако ће и увек бити, јер је Косово наша духовна и државна колевка. Децо, драго ми је што сте у нашем Београду имали прилике да стекнете ово пријатељство и да видите све оно лепо што наша једина престоница може да понуди. Желим вам да дуго живите у здрављу и весељу са својим породицама на нашем Косову и Метохији, да често долазите у свој Београд, да волите своју Србију баш онолико колико су се ваши и наши преци за нашу земљу жртвовали", рекао је Вучић,

Председник је рекао да ће се данас у 18.00 у Народном позоришту у Београду одржати Свечана академија поводом годишњице погрома Срба на КиМ.

"И још један пут вас молим да поздравите своје родитеље, да им се захвалите што чувају наша огњишта, а Србија није нешто што је ван вас. Ми смо део вас, увек ћемо бити уз вас, бићемо заједно са вама и никада нећете бити сами. Нека живи Косово и Метохија и нека живи наша прелепа, најлепша и једина Србија", закључио је Вучић.

Анђела Милошевић: Нама недостаје слобода

На пријему је било присутно сто ученика и наставника из Осојана, Гораждевца, села Бање, Бањске, Штрпца, Витине, Новог Брда, Гњилана и Косовске Каменице.

Ученица седмог разреда Основне школе "Бановић Страхиња" Анђела Милошевић у Бањској обратила се током пријема и рекла да она и њени вршњаци немају срећно детинство и да свакодневно живе у страху.

"Нама недостаје слобода", изјавила је Анђела Милошевић.

Анђела се захвалила Канцеларији за Косово и Метохију и председнику Вучићу што су децу позвали да обиђу историјска и културна места и да, како је рекла, на трен забораве на њихове бриге.

"Желела бих да председнику уручим цртеже мојих вршњака и у знак захвалности што се свакодневно брине за нас и за нашу будућност на Косову и Метохији", рекла је Анђела Милошевић.

Захваљујући на цртежима, Вучић се интересовао шта су све посетили у Београду и где им је било најлепше и уручио им таблете на поклон.

четвртак, 20. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије