Читај ми!

Вархељи: Самит за Западни Балкан у време замаха проширења, предности и пре пуног приступања ЕУ

Инвестициони самит за Западни Балкан у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону одржава се у време новог замаха за проширење ЕУ на Западни Балкан и шире, изјавио је европски Комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи. 

Оливер Вархељи који није лично присуствовао самиту, рекао је да је прошлог новембра Европска комисија предложила нови план раста за Западни Балкан са двоструким циљем да се подстакне друштвено-економско приближавање Западног Балкана ЕУ и на тај начин убрза процес придруживања у овом региону, саопштено је из ЕК.

"План се заснива на четири стуба чији је циљ приближавање Западног Балкана јединственом тржишту ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање темељних реформи и повећању финансирања", истакао је Вархељи.

Предности пре чланства

Према његовим речима, ти напори ће омогућити Западном Балкану да искористи предности чланства у ЕУ пре пуног приступања.

"Да бисмо унапредили ова три циља, предложили смо нови финансијски инструмент од шест милијарди евра – инструмент за реформу и раст", навео је Вархељи.

Поручио је да ће једна од кључних платформи за имплементацију раста бите инвестициони оквир за Западни Балкан, у којем многи од вас активно учествују.

"Сваки од наших партнера са Западног Балкана, тренутно припрема Реформску агенду која има две компоненте: први део укључује друштвено-економске реформе, а други укључује реформе у вези са основама процеса проширења које ће им омогућити да имају користи од ових средстава и приватним предузећима да улажу са обновљеним поверењем у Западни Балкан", нагласио је Вархељи.

Седам акција за убрзану интеграцију

Вархељи је рекао да је истовремено, ЕК већ идентификовала седам приоритетних акција за убрзану интеграцију у европско јединствено тржиште што укључује, на пример, олакшавање друмског транспорта и интеграцију и декарбонизацију енергетских тржишта Западног Балкана.

"Када буду усвојена, средства ће допунити наше постојеће водеће инвестиције у економском и инвестиционом плану и допринети бољој повезаности између ЕУ и региона", рекао је Вархељи.

Када је реч о економском и инвестиционом плану, Вархељи је навео да смо на добром путу да у наредним годинама мобилишемо око 30 милијарди евра, што је око трећине садашњег БДП региона.

Сарадња са ЕБРД-ом

Према његовим речима, током година постојало је плодно партнерство са ЕБРД и реализовано је 25 великих инвестиционих водећих пројеката важних за регион.

"У овом раду, наша сарадња са ЕБРД и другим међународним финансијским институцијама је кључна за идентификацију реформи које су најрелевантније за унапређење економског приближавања региона", рекао је Вархељи.

Истакао да је важно пронаћи инвестиције које су зреле за финансирање у свакој земљи да би се унапредиле кључне политике ЕУ у региону и посебно повежу све престонице у региону, да се изграде енергетске, дигиталне и транспортне мреже и подрже млади и људски капитал развој.

Подсетио је да је на основу предлога ЕК, Европски савет донео и историјску одлуку о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом, о додели статуса кандидата Грузији под условом да се предузму релевантни кораци, као и о отварању приступних преговора са БиХ када се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво