Формирана Радна групa за унапређење положаја запослених у установама културе

Влада Србије донела је Одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе, саопштило је Министарство културе.

Одлука, која се односи на установе културе, чији је оснивач република, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, донета је на предлог министарке културе Маје Гојковић, наводи се у саопштењу Министарства.

Задатак Радне групе је да анализира постојећи нормативни оквир, којим се уређују права, положај и плате запослених у култури, додаје се у саопштењу.

Радна група треба да сачини и поднесе иницијативу за унапређење материјалног и радно правног положаја запослених у култури надлежним министарствима и влади.

Формирање Радне групе представља реализацију договора из децембра 2023. године, и на основу тачке три Споразума о унапређењу материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе, подсетило је Министарство.

У Радну групу се именују представници Министарства културе, Републичког секретаријата за законодавство, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства финансија.

У њен састав улазе и представници Генералног секретаријата Владе, Самосталног синдиката културе Србије и Гранског синдиката културе, уметности и медија "Независност“.

У Радну групу се именују на предлог Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине и представници Опере Српског народног позоришта, наведено је у саопштењу.

Премијерка Ана Брнабић је, на састанку са делегацијама Београдске филхармоније и Српског народног позоришта 19. фебруара, навела је да би на седници Владе требало да буде формирана Радна група са задатком израде плана и стратегије за системско повећање зарада свих запослених у институцијама културе.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије