Брисел предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир

Европска комисија и Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) предали су предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, потврђено је РТС-у.

Према речима портпарола Европске комисије, предлог ЕК прослеђен је Савету ЕУ у петак 2. фебруара.

Овим предлогом, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и Анекс примене усаглашен прошлог марта у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Савет министара Европске уније је у децембру затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

"Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије", наведено је у том захеву.

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива "остала питања", у случају Србије обухвата и нормализацију односа са Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

После предаје предлога, Савет ЕУ би требало да усвоји ове измене, чиме би и формално обавезе Београда из дијалога биле обухваћене процесом преговора о чланству Србије у ЕУ.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог споразума, који није потписан.

Ти документи су у међувремену постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Према најновијем предлогу Европске комисије и Европске службе за спољне послове, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35 тачка 3 под називом "Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа", постаје тачка 4.

Расправа о томе предлогу сада иде на Радно тело Савета ЕУ за проширење и држава које воде преговоре о приступању (ЦОЕЛА), а требало би да се усвоји на Комитету сталних представника влада земаља чланица ЕУ (COREPER), дакле на нивоу амбасадора.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво