Српска листа: Земље Квинте одговорне за потезе које Аљбин Курти вуче, а не сноси последице

Председник Српске листе Златан Елек поручио је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици да су земље Квинте одговорне за потезе које без последица вуче Аљбин Курти.

Представници Српске листе оценили су да су последњи потези премијера у Приштини Аљбина Куртија “Олуја за Србе, а без испаљеног метка против српске заједнице”.

Председник Српске листе Златан Елек рекао је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици да је у току “етничко чишћење“ које се спроводи над Србима који живе на Косову и Метохији.

Навео је да је искључиво међународна заједница одговорна, односно земље Квинте, за потезе које без консеквенца вуче косовски премијер.

“Они ће бити директни саучесници уколико дође до егзодуса српског народа са Косова и Метохије“, оценио је Елек.

Подсетио је да је Српска листа имала више разговора са свим међународним званичницима, укључујући амбасадоре земаља Квинте, представнике Унмика и Еулекса, и да им је увек напомињала да је крајњи циљ владе у Приштини етничко чишћење над Србима са Косова и Метохије.

"Задњи разговор смо имали са амбасадором САД у Приштини, где смо изразили све наше бојазни које произлазе из овакве одлуке. Могу рећи да смо разговарали и о другим темама, пре свега једна од тема је била да је низ наших суграђана ухапшен неосновано, а онда смо разговарали и о упадима у наше институције као и о одлуци о укидању динара. Наишли смо на разумевање, сагласни смо са многим питањима, и сам амбасадор је сагласан да је ово изузетно опасан потез", истакао је Елек.

Угрожена примања око 100.000 Срба на КиМ

Златан Елек је истакао да су угрожени сви који имају примања из Републике Србије, пензионери, корисници социјалних давања, студенти и други, односно око 100.000 Срба на КиМ.

Нагласио је да укидање динара и платног промета ставља Србе у неподношљив положај и представља увод у тотални егзодус српског народа.

"Ово је увод у тотални егзодус српског народа са територије Косова и Метохије, то уопште није случајан резултат, то су унапред припремљени потези владе Аљбина Куртија и ми добро препознајемо његов рукопис у овој одлуци. Треба јасно разумети да се овом одлуком укидају српске институције које се старају о образовању, здравству, социјалној помоћи и економији, што у преводу значи да се укида живот Срба овде на територији Косова и Метохије", рекао је Елек.

Миловић позива на јединство српског народа

Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић рекао је да је ово прилика да се сачува мир, да српски народ буде сложан и јединствен и да сачува своју цркву која дели судбину народа.

“Не смемо својим зађевицама дозволити да се из Приштине изврће истина. Јасно и гласно ћу рећи да су све муке и тешкоће српског народа последице Куртијевих одлука. То је једна једина истина и не дозволимо да нас ико обмане", рекао је Миловић.

Српска листа позива руководство Србије да са међународном заједницом спрече егзодус српског народа са КиМ.

"Позивамо нашу државу и председника Вучића да учини све и одбрани право нашег народа на опстанак и сачува Србе на овим просторима. Да у разговору са међународном заједницом учини све како би се спречио егзодус са Косова и Метохије“, поручио је Миловић.

субота, 15. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије