Заменик шефа мисије САД при НАТО-у: Напредак у дијалогу водио би смањењу броја припадника Кфора

Ричард Холцапл, заменик шефа Мисије САД при НАТО-у у Бриселу, каже за РТС да је задовољан способношћу да се мисија Кфора прилагоди околностима. Надамо се да ће доћи до процеса у политичком дијалогу, уз посредовање ЕУ, који ће створити политичке услове у којима ће бити све мање потребе за међународним војним присуством на Косову, за Кфором, рекао је за Холцапл.

Како видите будућност мисије Кфора у наредних пет година, нарочито ако се сагледа изазов који представљају тзв. косовске безбедносне снаге?

Не бих да покушавам да правим прогнозе колико дуго ће Кфор бити тамо. Надамо се да ће доћи до процеса у политичком дијалогу, уз посредовање ЕУ који ће створити политичке услове да ће бити све мање потребе за међународним војним присуством какво представља Кфор. Али знам да НАТО савезници остају одлучни.

Показали смо нашу способност да одржимо присуство током времена, као што смо показали нашу способност да се прилагодимо. Током година смо значајно смањили број припадника Кфора и наставићемо с тим процесом и даље. И тако да у овом тренутку не бих нужно смео да кажем да ће за пет година Кфор и даље бити потребан. Више сам оптимиста да можемо да видимо како политички развој напредује на начин који дозвољава да се појаве друге могућности.

С обзиром на ваше велико дипломатско искуство у региону, шта видите као највећи ризик на Западном Балкану у овом тренутку?

Мислим да су ризици са којима се суочавамо у региону ризици које смо у суштини видели у последњих 30 година колико сам радио на политици у региону и покушавали смо да осигурамо да све државе региона буду у стању да имају продуктивне и кооперативне и узајамно корисне односе једни са другима. Мислим да смо направили велики напредак у ових 30 година колико сам радио на томе у својој каријери.

Мислим да има још много тога да се уради. Ми смо на опрезу и спремни да одговоримо на разне врсте претњи. Настављамо да пажљиво посматрамо. Наше антитерористичке организације и агенције су активне као што су увек биле. То је основа велике сарадње међу савезницима, јер један од најбољих начина на који можемо да потиснемо и ограничимо било какве активности оваквих међународних организација јесте наша сопствена међународна сарадња и то је оно што ћемо наставити да радимо.

Да ли очекујете да година пред нама буде изазовнија за НАТО од претходне две, с обзиром на ситуацију на украјинском ратишту?

Претходне две године биле су веома изазовне, имали смо много успеха као НАТО у показивању стварног јединства и сврхе међу савезницама у одговору на кризу коју је изазвала обновљена инвазија Русије на Украјину. Мислим да ту, очигледно, имамо још много посла. Тако ћемо и наставити.

Пред нама је много напорног рада у 2024. години. Да ли је то изазовније или мање него претходних година, нисам сигуран. Задатак који је пред нама је да се побринемо да наставимо да пружамо сву подршку Украјини коју можемо и то ћемо чинити колико год буде потребно.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару