Старовић: САД и Квинта држе и "нож и погачу" за динар на КиМ

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић истиче за РТС да је одлука Приштине да забрани динар у пракси неспроводива. Сматра да Сједињене Државе и Квинта држе "и нож и погачу" у рукама, будући да имају главне полуге утицаја на Косову и Метохији.

На Косову и Метохији почела је да важи Уредба по којој је евро једина важећа валута и подразумева забрану динара. Наводи се да у почетку неће бити кажњавања грађана, предузећа, банака које послују са динарима. 

Поводом последњих потеза Приштине, реакције међународне заједнице, али и шта ће Београд да уради, председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у 13 часова. 

Уредба у пракси – велика непознаница

Немања Старовић истиче да у одлуци Приштине постоји читав низ непознаница. 

Није објашњено којим ће се методима покушати извршење те уредбе, јер је она, како оцењује, реално и неспроводива у пракси.

Уколико уредба и почне да се примењује, наводи да није извесно како ће, и да ли ће, бити омогућен трансфер готовог новца филијалама, пословницама, банкоматима Банке поштанске штедионице, шта ће бити са текућим рачунима наших сународника.

"И управо због тога што те ствари нису до краја разјашњене, ја не могу у овом моменту говорити о конкретним потезима које ће предузети државни органи Србије, али ће много прецизнијих информација бити доступно након данашњег обраћања председника Републике Александра Вучића",  каже државни секретар.

Посебно наглашава да нема ниједне српске породице, ниједног домаћинства на простору Косова и Метохије, које у материјалном смислу не зависи од неке врсте давања која долазе из централне Србије, било да су то плате, пензије, дечји додаци, различита социјална давања и друго.

"Мислим да је сада већ свима у међународној заједници јасно, не могу да игноришу ту чињеницу да би примена овакве мере заиста угрозила наше сународништво на простору Косова и Метохије, да то ставимо у контекст некаквих других мера које се спроводе или се покушавају спровести", сматра државни секретар.

Истиче да се може дозволити да Приштина "наставком примене оваквих веома оштрих и сурових једностраних мера доведе до масовног егзодуса Срба" и да је то нека тачка разумевања и спајања која ће омогућити да се ово на неки начин не предупреди или обустави. 

Срби – најобесправљенији народ на европском континенту

Каже да остаје и да се види у наредним данима којим ће конкретним мерама последња снажна реторика Сједињених Држава бити пропраћена.

"Али, све у свему, желим да кажем да ћемо адекватне начине за опстанак српског народа и овај пут успети да нађемо. Сједињене Америчке Државе, државе Квинте су они у чијим рукама је тренутно и ‘нож и погача’ с обзиром да они имају адекватне полуге утицаја на ситуацију на простору Косова и Метохије", сматра Старовић.

Додаје да када постоји снажна политичка воља у Вашингтону и другим представницима Квинте, они нађу начин како да изврше адекватан притисак на власти у Приштини.

"Срби су данас на простору Косова и Метохије, то морам да нагласим, нажалост, најобесправљенији народ или етничка заједница на читавом европском континенту. И они који жмуре пред тим, који то не желе да препознају и да признају, су на неки начин саучесници у том злочину", поручује Старовић.

 

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије