Османи са Лајчаком: Неке одредбе статута ЗСО могу бити изазовне за спровођења у пракси

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи пренела је представнику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку да је уставни суд једина институција која може да тумачи нацрт статута Заједнице српских општина, наводећи да је забринута да поједини чланови предложеног документа могу бити изазовне за спровођења у пракси.

Вјоса Османи састала се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, који је јуче посетио Београд.

Османи је пренела Лајчаку да је Уставни суд једина институција која може да тумачи нацрт статута Заједнице српских општина, наводећи да је забринута за поједине чланове предложеног документа.

“Једина институција која коначно може да тумачи усаглашеност овог акта са уставом јесте уставни суд Косова“, навела је Османи током састанка, а такође је изразила забринутост у вези са неким одредбама нацрта, које могу бити изазовне током спровођења у пракси.

Како се наводи у саопштењу њеног кабинета, нагласила је да Бриселски споразум од 27. фебруара 2023. године и Охридски анекс од 18. марта 2023. године морају бити у потпуности спроведени.

Поновила је потребу да се укину мере Европске уније против Приштине, које су по њеном мишљењу неправедне и стварају недостатак равнотеже у дијалогу.

С тим у вези, Османи је поновила да је Приштина понудила организовање нових избора на северу Косова у складу са законским оквиром, тако што је усвојила и административно упутство, при чему је истакла своја очекивања да ће ово право грађана бити реализовано без одлагања и у складу са процедурама и законодавством на снази.

На састанку су поздрављена најновија достигнућа што се тиче спровођења споразума о енергетици и регистарским таблицама, као кораци ка нормализацији односа између Београда и Приштине.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво