Човић: Лајчак долази само да нашминка своју биографију

Од првог фебруара, по најавама Приштине, укида се динар као средство плаћања на Косову и Метохији. Вашингтон је затражио од Приштине да преиспита ту одлуку, Европска унија да је одложи, а амбасадори Квинте да се повуче примена Уредбе. Некадашњи председник Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић наводи за РТС да поруке Запада никада нису биле искрене јер када они Куртија замоле да до даљег повуче одлуку о динару не кажу да се она укине трајно што, према његовим речима, значи да је таква одлука негде већ договорена и да је само питање времена када ће бити примењена.

Централна банка у Приштини 17. јануара саопштила је да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему, као и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом – покушај да се укине дијалог Београда и Приштине и покушај прогона српског народа са КиМ, као и да се нада да то међународна заједница неће дозволити.

Амбасаде земаља чланица Квинте у Приштини позвале су Приштину да суспендује примену уредбе централне банке како би се омогућио довољно дуг прелазни период и навеле да уредба изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

Намера Приштине да од 1. фебруара укине динар као средство плаћања на Косову и Метохији (КиМ) је према оцени некадашњег председника Координационог центра за КиМ Небојше Човића опасна, а Курти притисцима настоји да елиминише све структуре Србије и направи нову реалност на Косову.

"Знамо Куртијеве идеолошки приступе, знамо да је он везан за Демаћија, односно за идеју Велике Албаније. С друге стране, непрекидним притисцима и примером силе, он буквално елиминише све преостале структуре Републике Србије, покушавајући да направи некакву нову реалност. Између осталог, то вам је и прича са динаром, то вам је и прича са ‘Телекомом’, односно телекомуникацијама и, наравно, трећа ствар је прављење апартхејда на простору Косова и Метохије. Све у циљу етничког чишћења Срба са КиМ. Или у самом Бриселу, знате, по кулоарима се прича: ‘па добро, да сведемо Србе на испод 1 одсто, или када Срба нема на простору Косова и Метохије, онда заправо немате никакве ни проблеме’", истиче Човић.

Поруке Запада никада нису биле искрене

Вашингтон је затражио од Приштине да преиспита одлуку о укидању динара као средства плаћања на Косову и Метохији. Европска унија тражи њено одлагање, а амбасадори Квинте да се повуче примена Уредбе.

Некадашњи председник Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић наводи за РТС да поруке Запада никада нису биле искрене јер када они Куртија замоле да до даљег повуче одлуку о динару не кажу да се она укине трајно што, према његовим речима, значи да је таква одлука негде већ договорена и да је само питање времена када ће бити примењена.

"Непрекидно су лицемерни. Лајчак дође, право да вам кажем, да мало поправи своју биографију. Да простије кажем – да нашминка своју биографију. Јуче је шминкао у Београду, данас ће је шминкати у Приштини без не знам каквих резултата. Квинта је замолила, Приштину или Куртију да повуче одлуку до даљег. Није му рекла да је суспендује потпуно и да не размишља о таквој одлуци, што значи да је то негде у тим специјалним операцијама њиховим договорено. И сад је само питање времена. Можда они и повуку одлуку. Ето сад је он велики поштовалац па сад то пролонгирају кроз одређено време", истиче Човић.

Подсећа какав је био приступ код регистарских таблица.

"Само се присетите регистарских таблица. Значи приступ је као да кувате жабу. Па кад је онако скувате онда се то и догоди и примени без не знам каквих великих отпора", оцењује некадашњи председник Координационог тела за Косово и Метохију.

Ово што се дешава са динаром веома је опасно

Човић указује на то да је ово што се дешава с динаром веома опасно.

"Да вам право кажем све ово што се догађа са динаром је јако опасно. Јако опасно и са телекомуникацијама и нападом на ‘Телеком’. Ја не знам уколико се догоди велики покрет Срба са простора Косова и Метохије, да ли ће они бити појединачни или групни. Не знам како ће после тога било ко моћи да прича о евроинтеграцијама. Знате, они су схватили да никада неће натерати и неће моћи да натерају Београд да призна некакву независност Косова и зато припремају још једну опцију – а то је наоружавање некаквих безбедносних снага на простору Косова и Метохије, које нису по резолуцији 1244", истиче Човић.

Истиче да Запад тај приступ има од 1999. године.

"То је, да вам кажем, технологија која се примењује од 1999. године. У чему се она у основи састоји? То је да се непрекидно разговара о некаквој нормализацији, о некаквим споразумима… код тих споразума директно нема искрене намере да се спроведу. Оно што форсира колективни Запад то је споразум, подржавајући страну у споразуму која никада неће спровести делове споразума – то је у овом случају приштинска страна, а на нас вршећи непрекидан притисак да ми спроведемо делове споразума и да тиме своју позицију додатно угрожавамо", каже Човић.

Непрекидно их наоружавају

На питање шта Београд може да уради у садашњој ситуацији, рекао је да Београд већ предузима оно што је дипломатски могуће али да мора бити још активнији.

"Што није лако право да вам кажем, и да пробамо да иницијативу пребацимо на нашу страну. Али тренутак у коме се глобално свет налази је врло изазован и веома тежак. Где је јако, јако пуно пропаганде. Као што видите, они их наоружавају, непрекидно. Иако једина сила која може бити наоружана је КФОР. Значи споразуми, Бриселски споразум, све остало је гурнуто у страну. Знате, праве се споразуми са идејом да се не спроводе, односно да натерате једну страну да их спроведе, кад их једна страна, а то је наша, спроведе, онда они смишљају нове споразуме. И онда идете у некакве нове споразуме, те Охридске, те Плитвичке, не знам како да их не зовем, француско-немачке. Мислим, то је све потпуно јасно", каже Човић.

Београд мора дипломатски да буде непрекидно активан

Према његовим речима Београд мора дипломатски да буде непрекидно активан.

"И ово није процес који ће кратко трајати. И наравно, морамо да водимо рачуна о безбедности Срба, опстанку Срба на простору Косова и Метохије, њихова идеја је да их нема. И да пробамо да вратимо у причу нешто што је јако важно, а то је повратак представника Српске националне заједнице на простору Косова и Метохије", каже Човић.

Верујем у повратак српских градоначелника у српским општинама

Упитан да ли верује у повратак српских градоначелника у српским општинама одговара потврдно.

"Верујем и мислим да је то реална ствар, али знате шта, време је у питању", каже Човић.

Помоћник државног секретара САД, Џејмс О’Брајен тражи формирање Заједнице српских општина и спровођење локалних избора у српским општинама. Човић указује да се не треба опуштати јер они раде све топло хладно.

На питање да ли се променило нешто у ставу Вашингтона одговара на први поглед да, али дубински ипак не.

"Геостратешки, геополитички они имају тај простор Косова и Метохије што је окупирани део наше територије. Не заборавите Бондстил ја ако се не варам, друга по величини база НАТО-а или Американаца. Е сад, видећемо шта ће се догодити на њиховим председничким изборима. Доласком Трампа је могуће да се оствари оно што би мало све умирило и довело у ред, а то је Америка Американцима. А то значи да америчке оружане снаге се врате у своју земљу и да не буду светски полицајац. Да ли ће се то догодити, пратићемо заједно и видећемо", каже Човић.

Простор Косова и Метохије је наш и он је сада у статусу окупације

Указује да је процес око Косова и Метохије дуготрајан, те да у том простору нико нема право на нестрпљење.

"И нико нема право да одузме генерацијама које долазе право да поврате нешто што је наше. А тај простор Косова и Метохије је наш и он је сада у статусу окупације", закључио је некадашњи председник Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић.

Цело гостовање Небојше Човића можете погледати у видеу на почетку текста

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво