Вучић данас са Лајчаком у Београду

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком. После посете Београду, Мирослав Лајчак ће сутра боравити у Приштини, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Састанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака ће бити одржан у 12.30, у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Тема је ситуација на Косову и Метохији.

Портпарол ЕУ Петер Стано потврдио је да ће специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак, после данашње посете Београду, сутра боравити у Приштини и да су састанци део његових континуираних консултација са партнерима како би им помогао да напредују у дијалогу.

"Могу да потврдим да се специјални представник ЕУ Лајчак данас састаје са председником Србије Вучићем у Београду, а сутра ће бити у Приштини на састанцима са косовским колегама. Ово је део његовог континуираног контакта и интеракције са партнерима како би им помогао да напредују у процесу дијалога који води ЕУ", рекао је Стано медијима у Приштини.

Пре овог састанка амбасаде земаља Квинте – Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД – у Приштини позвале су на суспензију примене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини уследило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у петак и на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.

Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.

Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак пре свега српског становништва.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару