Вучић у Врању: Реновираћемо 57 породилишта, брине што Србија нема деце

Председник Србије Александар Вучић посетио је Врање и најавио велика улагања у Пчињски округ. Обишао је и гинеколошко-акушерско одељење Опште болнице у Врању и наговестио да ће породилиште бити реконструисано до маја. Нагласио је да ће исплата 500.000 динара државне помоћи за рођење првог детета почети највероватније од 1. маја.

Александар Вучић je обишао манастир Лепчинце, где је говорио и о реконструкцији породилишта у Врању.

Истакао је да ће породилиште бити завршено до маја, а да ће четири милиона динара бити издвојено за дечје одељење.

"Породилиште у Врању биће најлепше и најмодереније. У Врању се роди годишње 1.249 беба, када бисмо у Врању имали 1.600 или 1.700 беба, то би био спас", рекао је председник Србије. 

Рекао је да ће Општа болница у Врању после 50 година добити реконструисано породилиште и одељење гинекологије.

Говорећи о испоруци нових медицинских апарата, Вучић је рекао да у Врање стиже магнетна резонанца, али да је потребно да се испуни један технички услов.

"Само морам да проверим који је тај технички услов. Морамо да донесемо неку одлуку и стиже магнет и овде у Врање. Просторија је опремљена у оквиру реконструкције", рекао је Вучић.

Општа болница у Врању има три скенера, мамограф и нове ултразвук апарате, а сви ангажовани здравствени радници су, после пандемије ковида, примљени у стални радни однос, укупно око 170 младих.

Са оваквом болницом у Врању и људи у Врању виде да град изгледа другачије, рекао је Вучић и нагласио да ће бити урађен и дечји диспанзер и то је још четири милиона евра.

"Онда на западу завршавате од Лознице, у Ужицу градите Клинички центар који ће нас коштати 90 милиона евра, на југозападу Клиничко-болнички центар у Новом Пазару чија инвестиција износи 75 милиона евра", рекао је он и навео је да је то огроман новац само за здравство.

Навео је да га брине што Србија нема деце, али да је позитивно што је подигнута стопа фертилитета са 1,46 на 1,63 одсто, и да стопа мора да буде још виша.

"И код нас је веома лоше, а код других у региону је ужасно. И код Хрвата, и Бугара, и код Албанаца. Они су још гори од нас. Морамо да дигнемо стопу фертилитета и то је један део нашег програма. Причали смо да буде 1,75 одсто, па онда даље да постављамо нове циљеве, јер то није питање само новца, џабе, подижемо све. То је питање и свести, и савести, и разумевања да све што градимо, морамо да оставимо некоме иза нас", рекао је председник Србије. 

Вучић је навео и да ће у Србији у 57 до 59 породилишта бити урађено све ново.

"Гледаћемо да то буде готово до 2027. године. У Нишу ћемо да градимо ново или да реконструишемо старо, то ће експерти да кажу, а радиће се породилишта у Београду, Крагујевцу, Лесковцу", навео је Вучић. 

Истакао је и да је у 2023. години у здравство је уложено 4,4 милијарде евра, а да ће у болницу у Врању биће уложено око 27 милиона евра.

"У Лесковцу са опремом и преко 50 милиона евра, то су огромне паре, а мора неко да размишља и о Кикинди, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Панчеву, и о свим другим местима и градовима у Србији", закључио је председник Србије.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво