Настављено суђење Златану Арсићу због наводног ратног злочина

Сведочењем Бобана Тасића из Ајновца, у основном суду у Приштини настављено је суђење Златану Арсићу из истог села код Косовске Каменице, оптуженог за наводни ратни злочин током сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Сведок Бобан Тасић је рекао да је осумњичени Златан Арсић 1998. године био у Краљеву, на служењу војног рока. Онда је, како је навео, прекомандован на Косово и Метохију у касарну у Призрену.

На питање бранилаца "да ли је Златан био припадник полиције?", Тасић је рекао да "сигурно зна да Златан Арсић никада није био припадник Министарства унутрашњих послова".

"Он је са 20 година отишао на служење војног рока. Постојала је процедура за улазак у састав полиције. Одслужен војни рок или завршена средња школа. По изласку из војске, јуна месеца 1999 године и касније, по окончању сукоба, виђао сам га у униформи косовске полиције", испричао је Тасић.

Додао је да Златана зна као поштеног човека, и да су сви који су чули шта му се ставља на терет, били изненађени.

Навео је да у Косовској Каменици 1999. године готово да и није било ратних сукоба.

Златана Арсића Тужилаштво у Приштини терети да је наводно у марту 1999. године, као службено лице у полицијској станици у Косовској Каменици, заједно са другим припадницима тадашње полиције СРЈ, наводно тукао Албанца Б. М., наневши му тешке повреде.

Такође, како тврде из тужилаштва, "постоји основана сумња да је окривљени З. А. у периоду фебруар-март 1999. године, у сарадњи са другим припадницима српске полиције и паравојних група, учествовао у малтретирању, протеривању и расељавању албанских цивила из Косовске Каменице и околине, након чега је пљачкао њихове куће".

Сведок Бобан Тасић и Арсићева породица, демантовали су да је био полицајац у саставу МУП-а Србије, као и да је у време за које га оптужују имао 20 година.

Бранилац Златана Арсића, адвокат Василије Арсић истиче да је данашња седница главног претреса доказала да тужлаштво још није приказало ниједан материјални доказ на којем заснива оптужницу.

Указује и да одбрана од почетка тог предмета инсистира на томе да оптужница нема материјалних доказа, да се заснива само на изјавама неких сведока који су, како наводи, такође контрадикторни у целом овом поступку.

"Чак су и сведоци тужилаштва доказали својим сведочењем да оптужница није основана, да нема материјалне доказе. Понављам да ми као одбрана имамо јаке материјалне доказе којим доказујемо алиби оптуженог Златана Арсића. И данашње сведочење сведока одбране доказује да је он стварно био на другом месту у време када се овај догађај наводно одиграо", нагласио је адвокат.

Раније овог месеца у суду је испитиван наводно оштећени Албанац Б. М., изјавивши да га је Арсић, у марту 1999. године, заједно са другим униформисаним и наоружаним припадницима српске полиције, тукао и "нехумано мучио, наневши му тешке повреде, трауму и здравствене последице".

Златан Арсић, као бивши припадник косовске полиције, изјаснио се у новембру прошле године пред Основним судом у Приштини да није крив за дела којим се терети.

Ухапшен је у марту прошле године и од тада је у притвору у Подујеву.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару