Докле је стигао изборни процес и од чега зависи да ли ће Београд поново на гласање

Републичка изборна комисија усвојила је решење о додели мандата посланицима новог сазива Скупштине Србије и сада нема препрека да се закаже и конститутивна седница парламента, која ће бити почетком фебруара, како је најавио председник државе, наглашавајући да је Србија суверена земља, да су избори били најчистији до сада, а да је спреман да разговара о унапређењу изборних правила. И београдска Градска изборна комисија је потврдила мандате, а чека се датум конститутивне седнице.

Пре готово 40 дана 18 листа је претендовало да уђе у парламент. Десет је прешло изборни праг. Коначне резултате Републичка изборна комисија прогласила је средином јанура.

"У року од 10 дана од објављивања коначних резултата Комисија решењем додељује мандате кандидатима за народне посланике, и то по њиховом редоследу на изборној листи", рекао је председник РИК-а  Владимир Димитријевић.

И званично је почео да тече рок од 30 дана за формирање Скупштине. Против одлука негодује опозиција. Отуда и њихова oдлука – да покрену механизам изборног спора пред Уставним судом. То је последња инстанца у правном систему.

"Ми треба да сведочимо формирању Народне скупштине, након тога треба да теку преговори о формирању извршне власти и све ће то да тече несметано, без обзира што Уставни суд у том моменту одлучује. Уколико се Уставни суд у међувремену огласи и евентуално донесе одлуку по којој прихвата оне доказе које је доставила опозиција, онда би се ти избори по аутоматизму поништили и ми бисмо ишли на ново гласање", каже Бојан Клачар из ЦЕСИД-а

Док чекају правни епилог, политички ставови се крећу у три смера – да на конститутивној седници поднесу оставке и препусте мандате другим изборним листама, да их ипак прихвате и учествују у раду. И последњи – да прихвате мандате али прогласе бојкот. На регуларност избора жалили су се и међународним институцијама. Званични извештај ОДИХР-а очекује се половном фебруара. У међувремену – оцену даје известилац Европског парламента.

"Не предвиђам било какву међународну истрагу избора у Србији. Важно је саслушати посматраче ангажоване у дугорочној посматрачкој мисији ОЕБС-а и озбиљно схватити њихове закључке и сигуран сам да међународне институције могу да раде заједнички са домаћим у Србији. Охрабрујем власти у Србији да у потпуности сарађују са међународним институцијама, уколико се појаве било каква питања која би захтевала њихово ангажовање," рекао је известилац Европског парламента Владимир Билчик.

Рокови и за формирање градске скупштине

Паралелно са формирањем републичког парламента, теку рокови и за формирање градске скупштине. На јавни позив СНС-овог кандидата за градоначелника Београда на разговоре о сарадњи, огласила се листа "Ми - глас из народа".

"Упућујем јавни позив свим носиоцима мандата у Скупштини града Београда, а пре свега листи ‘Ми - Глас из народа, Александар Јерковић’, да уколико желе, разговарамо о потенцијалној сарадњи и плановима за развој Београда у наредне четири године и начину на који ћемо наш град учинити још бољим и лепшим", рекао је Александар Шапић са листе "Београд не сме да стане". 

"Ми - глас из народа" понавља да не подржава ниједну листу.

"Не подржавамо коалицију ни СНС–СПС ни ‘Србија против насиља’ ни НАДА. Ако не буде формирана нова градска већина мимо нас, и буду расписани нови избори, сада већ као парламентарна листа имаћемо бољу прилику да представимо наш план и програм за управљање Београдом", наводе са листе "Ми - глас из народа".

Детаљнији план за десет дана најављује Нови ДСС. Односиће се, кажу, на локалне изборе и шта ако београдски буду поновљени.

"Је л’ идемо под овим условима или тражимо промене? Ваљда тражимо промене, били би глупи да изађемо са истим бирачким списком које промене тражимо. Треба да дефинишемо које промене тражимо, да дефинишемо минимум под којим ћемо изаћи, а шта је оно што је неприхватљиво за излазак", каже Милош Јовановић.

Када ће слика бити јаснија

Преговоре о градској већини, посматрачи избора стављају у тренутни контекст.

"Ни притисци изнутра, путем протеста, ни притисци споља нису толико изражени да би се у овом моменту власт одлучила да аутоматски понови београдски изборе. Стога се у овом моменту можда изгледнијим чини да ће се ићи на формирање и републичке и београдске власти али ту треба ставити два знака питања. Један је знак питања везан за то што још увек не знамо шта ће писати у извештају од ОДИХР-а. Моје су очекивање да ће он мање-више поновити идентичне тезе као из прелиминарног извештаја. И под број два, мора да се испрати процес формирања већине у граду у смислу да ли СНС странка може да дође до једне стабилне и одрживе коалиције са покретом Ми", каже Клачар.

Слика ће бити јаснија на конститутивној седници београдског парламента, која треба да се одржи за десет дана, најкасније тридесет од доделе мандата.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво