Човић: Најава Приштине о укидању динара додатни притисак на Србе у циљу исељавања са КиМ

Небојша Човић рекао је да је најава Приштине о укидању платног промета са централном Србијом, као и забрана употребе динара још једна од провокативних мера и мера притиска које се врше на српску националну заједницу. Сматра да ће то додатно направити притисак у циљу исељавања Срба са КиМ. 

Централна банка у Приштини саопштила је да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.

Небојша Човић каже да су такве најаве из Приштине, као и укидање платног промета са централном Србијом још једна од провокативних мера и мера притиска које се врше на српску националну заједницу у смислу етничког чишћења простора Косова и Метохије од Срба.

Човић је подсетио да је такозвана косовска народна банка 27. децембра прошле године донела одлуку о укидању динара као платног средства на простору Косова и Метохије.

Све су то, каже, Куртијеве мере које служе да се повећа притисак да се на Косову и Метохији прави тзв. апартхејд под надзором међународне заједнице.

"Видели сте и око регистарских таблица, сада око динара, Српске православне цркве и да не набрајамо сталне притиске, специјалце, дуге цеви, узурпирање српске имовине", рекао је Човић. 

Међутим, ова мера у вези са платним прометом и динаром, са затварањем банака, додатно ће направити притисак у циљу исељавања Срба. 

"По бриселским кулоарима се већ прича да је пројекат везан за простор Косова и Метохије такав да тамо Срба буде мање од један одсто и очигледно се то све ради. Мислим да је то јако важно да се заустави, у супротном, може доћи до ескалације нових сукоба", навео је Човић. 

"Лајчак каже да ће он обавестити Брисел. Па шта, он није то знао да ће се догодити. И у реду је, обавестиће Брисел и хоће ли Брисел одмах реаговати да се то заустави и да се спрече те додатне Куртијеве провокације", упитао је Човић.

Истиче да је председник Србије Александар Вучић јасно рекао да ће све то утицати на дијалог. 

Цело гостовање Небојше Човића можете погледати у видеу

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво