Пентагон: САД одобриле Приштини продају 246 ракета "џавелин" за 75 милиона долара

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Приштини 246 ракета "џавелин" за процењену вредност од 75 милиона долара, саопштио је Пентагон.

Носиоци посла биће "Џавелин Џоинт венчур" (Javelin Joint Venture), који чине компанија "Локид Мартин и Рејтеон мисајлс и дифенс" (Raytheon Missiles and Defense), преноси Ројтерс.

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да доприноси стабилности на Балкану, као и да ће радити на очувању српско-америчких односа, упркос чињеници да су САД одлучиле да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета "џавелин".

Вучић је примио амбасадора САД Кристофера Хила који га је обавестио о тој америчкој одлуци за коју је председник рекао да је "велико разочарање" за Србију.

Америчка конгресменка Клаудија Тени, председавајућа Српским кокусом, поручила је да је одлука Стејт департмента "погрешна, опасна и невероватно запаљива" и да повећава вероватноћу од избијања новог сукоба.

"Одлука Стејт департмента да пошаље Приштини ракете "џавелин" је "невероватно запаљива", посебно док су тензије повећане на Западном Балкану, написала је Тени у саопштењу објављеном на платформи Икс (Твитер) .

"Ова одлука само долива уље на ватру и повећава вероватноћу од избијања новог сукоба", истакла је конгресменка.

Како је оценила, том одлуком се Приштина награђује док наставља да игнорише претходне међународне обавезе, као што су оне договорене Бриселским споразумом из 2013. године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво