Читај ми!

Настављено суђење Милораду Ђоковићу у Приштини

Уводним речима Тужилаштва и одбране, у Основном суду у Приштини настављено је суђење Милораду Ђоковићу из Витомирице код Пећи, оптуженог за наводни ратни злочин 1999. године.

Бранилац Милорада Ђоковића, адвокат Василије Арсић пренео је да је на данашњем рочишту тужилац предложио сведоке које треба саслушати, тврдећи да ће својим исказом "доказати да је окривљени Ђоковић починио ратни злочин у Оздриму код Пећи 7. маја 1999. Године".

"Ми смо у својству одбране оспорили наводе оптужнице, истичући да је наутемељена, да истрага није била темељно одрађена и да је оптужница политички мотивисана, јер се ради о оптужби особе српске националности која је сама и једина живела у Витомирици, те да су према њему вршени притисци од момента када се вратио у Витомирицу 2004. године", рекао је Арсић РТС-у.

Додао је да је предложио сведоке одбране који ће, како тврди, доказати да Ђоковић није учествовао у догађају обухваћен оптужницом и да је невин.

Скоро годину дана након хапшења, Ђоковић се на суду 20 јула прошле године изјаснио да се не осећа кривим за оптужбе да је починио ратне злочине над Албанцима током рата 1998-1999. године.

Оптужен је да је наводно "од 1998. до 1999. године у селу Оздрим код Пећи и околним селима, као припадник српских полицијских и војних снага, примењивао мере убијања, рације, премлаћивања, малтретирања, хапшења, мучења, поступања на свиреп и нељудски начин, држање албанских цивила. Оптужен је и за пљачку, паљење и уништавање кућа цивилног становништва албанске националности".

Годинама пре хапшења Ђоковић је живео на свом имању у Витомирици. Према речима адвоката Арсића никада није био активни припадник војске или полиције Србије.

Иако му је у мартовском погрому запаљена кућа, успео је да направи нову и наставио је да живи у Витомирици, што како истиче адвокат Арсић, сасвим сигурно не би учинио да је починио било какав злочин.

Ђоковић се последњих година пре хапшења тужио са локалним властима због плаца који је добио од општине Пећ деведесетих година, а на којем је саградио кућу. Виши суд је током процеса пресудио у његову корист.

Након тога уследиле су оптужбе за наводни ратни злочин и хапшење. Ђоковић је био једини српски житељ села Витомирица код Пећи.

Наредна рочишта против Ђоковића заказана су за 26. и 27. Фебруара и 1. март, када ће бити разматрани предлози о сведоцима.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару