Читај ми!

Марковић за РТС: Српски војници би требало да буду у Кфору; опозиција да се огради од насиља на протестима

Предраг Марковић је рекао за РТС да је страшно што су власти у Приштини православну цркву у Винарцу прогласили католичком и оценио да тиме показују непознавање било чега. Додао је да Срби на КиМ не могу сами да се штите и да се нада да ће држава наћи начин да им помогне. Говорећи о синоћним протестима у Београду, Марковић је навео да вође дела опозиције морају да се ограде од насиља.

Историчар Предраг Марковић је, говорећи о томе што су власти у Приштини православну цркву у Винарцу прогласили католичком, рекао за РТС да је реч о страшном чину.

"Осим што отимају наше цркве, они показују непознавање било чега. Не постоје католици стотинама километара око тог краја. Могли су да је прогласе и за будистички храм. То што српску православну цркву из 14. века проглашавају за католичку је један бесмислен покушај који они стално понављају како су наше цркве на темељима неких ранијих католичких цркава", рекао је Марковић.

Истакао је да они не знају да пре него што је српска држава успостављена на Косову није постојала подела на католике и православце.

"Откад постоји српска држава на Косову, од тада тамо живе, у средњем веку, рецимо, 98 процената на Косову су православци", истакао је Марковић.

Додао је да Срби на КиМ не могу сами да се штите и да се нада да ће држава наћи начин да им помогне, као и да стално мора да се алармира међународна заједница.

"Нас су бомбардовали због наводног кршења албанских људских права, а оно што раде приштинске власти Србима на Косову превазилази све што је икада рађено осамдесетих и деведестих година", напоменуо је Предраг Марковић.

"Афера у Бањској заснована на лажи приштинских власти и међународне заједнице"

Историчар је навео да је читава афера у вези са догађајима у Бањској "заснована на лажи приштинских власти и међународне заједнице".

"Они су приказивали тај догађај као напад и жалили су убиство албанског полицајца, а заправо се показало да су тројица Срба стрељана. Зашто одлажу обдукцијски извештај? Зато што су они погођени из неког великог оружја. Значи, они су погубљени. Истина је потпуно обрнута. Нису Албанци жртве догађаја у Бањској, већ су жртве Срби", рекао је Марковић.

На питање да ли спољни фактор може да утиче на Приштину у виду притисака, Марковић је оценио да "можда може, али да вероватно не жели".

"Мада је врло тешко утицати на Аљбина Куртија. Он је фанатични националиста и њему одговара чак и мало притиска од стране његових западних покровитеља, јер тиме испада већи патриота и борац за свој народ", оценио је Предраг Марковић.

Коментаришући новинске написе о новом контингенту албанских војника у Кфору, Марковић је подсетио да према Резолуцији 1244 Србија има право да шаље војнике на Косово.

"Србија би морала да тражи да српска војска и полиција буду у Кфору. У Кфору их нема, али то је наше право. Ако Албанија, која је, да кажемо, страна у спору, ако има своје војнике, онда мора да их има и Србија", рекао је Предраг Марковић.

"Жандармерија синоћ била уздржана"

Говорећи о синоћним протестима у Београду, Марковић је рекао да поигравање насиљем није добро и да даје лошу слику о нашој земљи у свету.

"Ја верујем да одговорне вође опозиције морају да се ограде од тога, ту има одговорних људи, јер никако није добро да се на тај начин брука држава, да се разбијају прозори градске куће, тако да опозиција мора да се огради од тих догађаја", рекао је Марковић.

Оценио је да је Жандармерија синоћ била уздржана, за разлику од протеста 2020. године, када је, како рекао, полиција врло грубо наступила.

Како је рекао, прозоре нису разбијали народни посланици из опозиционих странака и поновио да би они требало да се ограде од тога.

"Полиција је заиста реаговала добро и већ се види да су то људи искусни који неће да праве грешке као раније, када су пребили познатог режисера Милоша Шкундрића што је седео на клупи у парку. Таквих грешака сигурно неће бити. Полиција је напредовала у том смислу", рекао је Марковић.

Председник Србије Александар Вучић јуче је најавио да би конституисање Народне скупштине требало да буде у јануару, а формирање владе до краја фебруара. Марковић је оценио да је добро што се овог пута неће дуго чекати на формирање владе, пошто су велики задаци пред Србијом.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара