Читај ми!

Човић за РТС: ЕУ има нереалан приступ када је реч о КиМ, биће додатних притисака

Небојша Човић каже за РТС да Европска унија када су у питању Kосово и Метохија има врло нереалан приступ који ће се појачавати у смислу додатних притисака. Дезавуишу се два међународно призната споразума и убацује нешто сасвим треће, како би се под тим притиском Београд натерао да призна некакву независност Kосова, поручује Човић.

У нацрту закључка Савета министара ЕУ понавља се познати став да ће владавина права и нормализација односа са Приштином одредити темпо приближавања и уласка Србије у Европску унију.

"Kад кажу нормализација односа са Приштином, ту ништа није спорно. Али је спорно што они под нормализацијом односа са Приштином подразумевају и мисле де факто и де јуре некакво признање некакве независности некакве државе, парадржаве, како хоћете, Kосова. Нормализација односа са сопственим делом територије", истиче Човић.

Када је реч о владавини права, истиче да се она управо крши на простору наше јужне покрајине.

"Најпростији пример је петиција за промену градоначелника, ако се уопште могу назвати градоначелницима људи који су изабрани са 1 или 2 одсто, на северу Kосова и Метохије. Петиције су дате, петиције нису прихваћене. Ево јуче је назови градоначелник Северне Митровице одбио ту петицију", каже Човић.

"Дезавуишу се два међународно призната споразума, а убацује нешто треће"

Када је реч о евроинтеграцијама Србије, Човић каже да су јуче на Савету министара дали задатак Европској комисији да до краја јануара 2024. године интегрише у поглавља елементе француско-немачког предлога, односно Охридског споразума, плус план имплементације за спровођење тог споразума.

"Охридски споразум није прихваћен, а није прихваћен ни француско-немачки план. Те приче појединаца који кажу, па и усмено је прихватање, о чему се ради? Пазите, ви имате два званична међународна документа. Један се зове Резолуција 1244 Савета безбедности, верификован и усвојен на Савету безбедности, која је еклатантно кршена и прекршена, а и даље се крши. И то крши Европска унија. Та резолуција није пала. Ту резолуцију може само да промени онај орган који је донео, а то је Савет безбедности Уједињених нација, што се није догодило", наводи Човић.

Истиче и други документ – Бриселски споразум из 2013. године, који је усвојен и ратификован, а који се не примењује.

"Тако да, дезавуишу се та два међународно призната споразума и убацује се нешто сасвим треће, како би се под тим притиском наводно Србија натерала да призна некакву независност Kосова, што је немогуће", поручује Човић.

Указао је да је "Србија направила велики уступак 2013. године Бриселским споразумом".

"И шта је добила? Опет смо преварени. Значи њима споразуми служе да купују време, а заправо у том времену они другу страну припремају, у овом случају наоружавају, праве неке оружане формације безбедносне. Што додатно утиче у смислу дестабилизације комплетног нашег региона", рекао је Човић.

"Видимо лицемеран приступ када је реч о Косову и Метохији"

Када је реч о спољној политици Србије и критикама због неувођења санкција Русији, Човић истиче да када будемо чланица Европске уније онда и треба у потпуности да ускладимо нашу спољну политику.

"Што се тиче безбедности, па за безбедност на Kосову и Метохији одговара Kфор и одговара јој Унмик. Али је очигледно да Kфор не схвата своја задужења по Резолуцији 1244. С времена на време они се позивају на Резолуцију 1244 када им треба и сам генерални секретар УН, али они замишљају да је њихов задатак да они поставе на некаквој административној линији између Kосова и Метохије и централне Србије, а не да штите грађане на простору Kосова и Метохије од албанског сепаратизма", наводи Човић.

Истиче да је то евидентан пример прављења апартхејда.

"Где је повратак људи? Где је повратак њихове имовине на простору Kосова и Метохије? То је све био задатак међународних снага, између осталог Kфора. Сада када видите да у томе највише предњаче Британци, додали су 200 војника у оквиру Kфора и они иду на административну линију да контролишу. Не, па ваш посао није то. Ваш посао је да не дозволите провокације на северу KиМ, да не дозволите без сагласности улазак некаквих специјалних снага, албанских или приштинских, на простор севера. То је доста лицемеран приступ", додаје Човић.

Поручује и да је лицемеран приступ непрекидна прича о уласку у ЕУ.

"Да, у реду је. Али зато шта њих највише интересује? Да угурају Србију у НАТО, а знају да то неће баш ићи тако лако из простог разлога што оно што су урадили 1999. године Србији, односно тада Савезној Републици Југославији, је потпуно порушило међународно право и изазвало домино ефекат. Сад га видимо на простору Украјине и на другим просторима у свету. Имате Блиски исток и све ово што се догађа", каже Човић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво