Читај ми!

Хил за РТС: Знамо да Србија има аспирације према чланству ЕУ и покушавамо да у томе помогнемо

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је за РТС у Бриселу да Вашингтон снажно подржава чланство Србије у ЕУ, али да ће одлуку о томе донети грађани Србије и ЕУ. Срби на северу КиМ морају да добију јасну перспективу како ће изгледати њихова будућност. Заједница српских општина је јасан корак у том правцу, поручио је Хил.

Амерички дипломата је рекао да је Србија "учинила много" за Украјину у претходној години. Говорећи о Косову, Хил је истакао да Заједница српских општина треба да пружи јасну перспективу будућности Србима на северу Косова и нагласио да је дијалог Београда и Приштине под вођством ЕУ "процес у којем стране треба да учине уступке како би могле да добију нешто заузврат".

Амбасадор Хил је у Бриселу учествовао на самиту о Западном Балкану у организацији института "Пријатељи Европе", на којем су говорили и представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, бивши европски комесар за проширење Штефан Филе, министар за европске интеграције Северне Македоније Бујар Османи и други.

Како САД могу да допринесу чланству Србије у ЕУ?

САД и ЕУ су навикле да блиско сарађују на Западном Балкану, а ситуација са Украјином нас је додатно приближила као никада раније. САД традиционално желе да нове земље приступају Европској унији, али морамо да поштујемо процедуре и услове ЕУ, што и чинимо. Знамо да Србија има аспирације према чланству у ЕУ и покушавамо да у томе помогнемо.

Многи циљеви које ЕУ поставља Србији су уједно и наши циљеви – рецимо у области владавине права, где такође покушавамо да помогнемо.

Преговори Србије и ЕУ су у застоју. Да ли је ЕУ у праву што инсистира на усклађености са спољном политиком и санкцијама према Русији или би требало да у томе буде флексибилнија?

На Европској унији је да одреди услове, ми то не можемо да чинимо. Искрено, постоје нека озбиљна неслагања. Србија има дугогодишњу спољну политику која се разликује од политике просечне чланице ЕУ. То би морало да се реши и мислим да се на томе ради.

Ми охрабрујемо Србију да се приближи ЕУ у овој области и крене напред. Искрено, Србија је учинила много да подржи Украјину. Само у последњих шест месеци председници Зеленски и Вучић састали су се три пута. Дошло је до одређеног приближавања ставова у протеклој години и мислим да ће се то наставити. Али није од помоћи ако САД убеђују ЕУ да учини нешто, нити ако притискамо Србију да уради одређене ствари. Морамо да то радимо заједнички.

Други кључан услов је нормализација односа са Приштином. Неки у ЕУ кажу да Србија мора да испоручи де факто признање Косова. Какав је ваш став?

У целом региону Западног Балкана потребни су много бољи односи између земаља. За Србију је питање Косова врло тешко, не треба то никоме у Србији да објашњавам. Али мислим да цео процес подразумева да нешто дате, али нешто и добијете. 

Формула коју је представио изасланик ЕУ Мирослав Лајчак је добра формула. Срби на северу Косова морају да добију јасну перспективу како ће изгледати њихова будућност. Заједница српских општина, о којој се преговара је јасан корак у том правцу.

У исто време, Косово жели будућност у којој ће моћи да се придружи неким међународним организацијама, што је такође део овог процеса. Сада смо усред преговора и не желим никоме да делим савете, осим да кажем да свако мора да учини неки уступак да би нешто добио. Мислим да сви то разумеју. 

Многи у Бриселу кажу да у ЕУ постоји моментум за проширење, али да Србија више није заинтересована за чланство у ЕУ. Како ви то видите?

То је питање за Србију а не за америчког дипломату, али за мене је много логичније и боље да Србија буде део ЕУ него да остане изван. Чланство у ЕУ нуди огромну платформу за економски раст и развој у свим другим областима, култури, привреди. Мислим да је то исправна будућност за Србију, али на крају ће о томе морати да одлуче сами Срби.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара