Читај ми!

Бербок: Земље Западног Балкана "апсолутно и потпуно" припадају ЕУ

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок рекла је, уочи посете Словенији, да земље Западног Балкана у потпуности припадају Европској унији и да је циљ Берлина јачање ЕУ у којој ће бити и земље региона.

У саопштењу објављеном на сајту немачког Министарства спољних послова, Бербокова је истакла да је свима потребна ЕУ која ће остати "безбедносно сидро" Европе.

"У свету у којем се кризе и сукоби преклапају у непосредном суседству Европе, потребна нам је Европска унија која ће сутра и прекосутра деловати брзо и одлучно и остати безбедносно сидро за све нас у Европи", навела је немачка шефица дипломатије.

"Немачка и Словенија су уједињене у томе да ојачају нашу заједничку Европу, учинимо је прикладном за будућност и укључимо земље Западног Балкана у нашу средину. За нас је јака Европска унија, баш као и НАТО, незаменљиво животно осигурање у неизвесним временима", додала је Бербокова.

Нагласила је да земље Западног Балкана "потпуно и апсолутно" припадају Европској унији.

"То нису само празне речи. То је у нашем безбедносном интересу – у Љубљани, у Берлину и у целој Европи. Да би се то остварило, неопходне реформе морају да буду завршене у земљама које желе да постану део европске породице. Истовремено, ЕУ мора да одржи своју реч и предузме кораке у процесу проширења, када се за то стекну услови", наставила је Бербокова.

Бербокова је оценила да због "руског империјализма у срцу Европе", ЕУ не може да приушти "сиве зоне".

"Заједно са Словенијом радимо на реформама у ЕУ како бисмо поставили курс за проширену Унију. Напредак у политици проширења и унутрашње реформе ЕУ морају ићи руку под руку", закључила је немачка министарка.

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво