Читај ми!

Дачић у Скопљу: Косово никад неће постати чланица ОЕБС-а

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у Скопљу, где се одржава 30. Министарски савет ОЕБС-а, да Косово никада неће постати чланица те организације. Дачић је са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разменио мишљење о изазовима и проблемима са којима се тренутно ОЕБС као организација суочава, као и могућностима за њихово превазилажење.

Ивица Дачић је на Самиту ОЕБС-а у Скопљу, коментаришући наводе да је Албанија тражила да Косово буде члан ОЕБС-а, истакао да се у тој организацији, срећом, одлучује консензусом.

Шеф српске дипломатије је у свом обраћању, коментаришући да су се у дискусији чула и нека залагања за пријем "Косова" у пуноправно чланство ОЕБС, истакао да је територијални интегритет универзални принцип који важи за све.

"Не можете на примеру једне земље говорити о угрожености територијалног интегритета, а на примеру друге земље, која је међународно призната и постојала, а овде, у Скопљу, знате да је у Југославији било шест федералних јединица, не седам, и да "Косово" никад није била федерална јединица, као и да, питање територијалног интегритета не можете тумачити како то вама одговара,“ рекао је Дачић.

Он је подвукао да територијални интегритет Србије има свој значај, а да је за Србе тај значај највећи на свету.

"Ако већ осуђујете кршење територијалног интегритета неких других земаља, будите толико искрени, па немојте да причате тако отворено да легализујете кршење територијалног интегритета Србије, на једном оваквом скупу,“ нагласио је Дачић.

Министар Дачић је такође напоменуо да је "Косово" саставни део Србије, да се води дијалог о нормализацији односа, а не о признању.

"Ми смо спремни да разговарамо о политичким односима, о статусу, али, без договора са Србијом, не може се кршити међународно право, као што је то у случају "Косова". Ако ја изузетно поштујем територијални интегритет Украјине и дајем све да се он очува, онда немојте да нас наводите на закључак да је територијални интегритет Србије мање важан за Европу и за Организацију за европску безбедност и сарадњу,“ рекао је министар Дачић.

Дачић је, на крају свог обраћања, истакао да је територијални интегритет сваке земље подједнако важан и поручио да се поштују принципи.

Дачић са Лавровом

На маргинама 30. Министарског савета ОЕБС-а у Скопљу, министар Дачић имао је краће билатералне сусрете са шефовима дипломатија држава чланица ОЕБС, саопштило је Министарство спољних послова.

Како се наводи у саопштењу, Дачић је са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, поред разматрања билатералних питања, разменио мишљење о изазовима и проблемима са којима се тренутно ОЕБС као организација суочава, као и могућностима за њихово превазилажење, како би организација наставила са функционисањем.

Дачић је, у пријатељском разговору са министром спољних послова Аустрије Александром Шаленбергом разговарао о европским интеграцијама Србије, тренутној ситуацији у региону, као темама од заједничког интереса.

У разговору са шефом дипломатије суседне Мађарске Петером Сијартом, Дачић је разменио мишљење о предстојећим заједничким активностима, али и о стању у ОЕБС и могућностима за доношење одлука које ће омогућити наставак функционисања ове организације која окупља 57 земаља. 

Дачић је на маргинама министарског састанка ОЕБС имао прилику да се кратко сусретне и са министром спољних послова Израела Елијем Коеном.

Билатерални сусрети у Скопљу

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Скопљу са шефицом финске дипломатије Елином Валтонен, са којом је разговарао о односима двеју земаља и размени посета на свим нивоима. Дачић је разговарао и са државном секретарком Министарства за Европу и иностране послове Француске Лоранс Бун и том приликом је закључено да две земље имају одличан ниво билатералних односа.

У саопштењу Министарства спољних послова наводи се да је у разговору констатовано да су односи између две земље добри и да је потврђена обострана спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље повезивање кроз унапређење сарадње у великом броју области, посебно на економском плану.

Додаје да је с финске стране потврђена подршка процесу евроинтеграција Србије, као и наставак експертске помоћи.

"Саговорници су се сагласили у оцени о потреби унапређивања парламентарног дијалога, као и сарадње између других државних институција, укључујући и министарства спољних послова", стоји у саопштењу.

Изузетна динамика политичког дијалога Србије и Француске

Дачић је на маргинама министарског састанка ОЕБС-а у Скопљу разговарао и са државном секретарком Министарства за Европу и иностране послове Француске Лоранс Бун и том приликом закључено је да две земље имају одличан ниво билатералних односа и изузетну динамику политичког дијалога.

Обострано је изражена воља да се достигнути ниво свеукупних односа одржи и да се настави са њиховим јачањем, при чему је посебно апострофирано стратешко партнерство Србије и Француске и значај за даље унапређење сарадње у различитим областима од обостраног интереса. Француска страна је, како се наводи у саопштењу МСП-а, и овог пута изразила подршку европским интеграцијама Србије, као и процесу дијалога Београда и Приштине.

Током разговора су размењена и мишљења о свим другим питањима и актуелним спољнополитичким темама од заједничког интереса.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару