Читај ми!

Слађану Трајковићу продужена мера судског притвора за још два месеца

Бившем припаднику полицијске службе у Косовској Митровици Слађану Трајковићу продужена је мера притвора до 15. Фебруара, одлучено је у Основном суду у Приштини, потврдио је његов бранилац адвокат Дејан Васић.

Пренео је да да ће бити пуна година како је Слађан притворен, подсећајући да је у својству браниоца од суда тражио ублажавање мере, у складу да досадашњом праксом на Косову за исту врсту кривичних дела, обзиром да су многи додадашњи случајеви успешно спроведени обраном са слободе.

“Мој брањеник и ја снажно смо мотивисани да на предстојећем главном претресу покажемо неоснованост оптужби. Ову аргументацију предочићу Апелационом суду у жалби коју ћу поднети благовремено”, навео је Васић.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је у јулу оптужницу пред Посебним одељењем Основног суда против Слађана Трајковића, због сумње да је наводно починио ратне злочине током сукоба на КиМ на подручју Вучитрна.

"Специјално тужилаштво саопштава да је оптужница против Слађана Трајковића подигнута због сумње да је током рата на Косову, у периоду 1998–1999. у региону Вучитрна, појединачно и у саучесништву с другим лицима, тешко кршећи правила међународног права као учесник српских полицијских и војних снага допринео убиствима, рацијама, премлаћивању, малтретирању, хапшењу, мучењу, окрутном и нехуманом поступању према албанским цивилима", наведено је у саопштењу.

Трајковића даље терете за наводно "држање у условима ропства, депортације и протеривања хиљада албанских цивила као и пљачке, паљења и уништавања кућа цивилног становништва албанске националности које није директно учествовало у сукобу, у ком случају је озбиљно нарушило правила међународног права током рата".

"Овим радњама окривљени С. Т. у саизвршилаштву са другим непознатим припадницима поменуте јединице српске полиције и другим наоружаним и униформисаним лицима починио је кривично дело 'ратни злочин против цивилног становништва', предвиђено и кажњиво по члану 142 и 22 Кривичног закона бивше СФРЈ", подвлачи се у саопштењу.

Слађан Трајковић је бивши полицајац косовске службе у региону Митровица север, који је поднео колективну оставку са осталим српским колегама крајем прошле године. Убрзо потом је ухапшен у Бошњачкој махали.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво