Читај ми!

Министри ЕУ и Западног Балкана о ситуацији у региону – на мапи Европе не сме бити сивих зона за мир и безбедност

Министри спољних послова ЕУ и Западног Балкана разговарали су у Бриселу о ситуацији у региону, проширењу Уније и сарадњи у спољној политици. У засебном делу састанка, шефови европских дипломатија позвали су на хитну паузу у непријатељствима у Гази која би омогућила доставу неопходне хуманитарне помоћи.

Шеф европске дипломатије каже да разговори показују важност Западног Балкана за ЕУ.

На столу током дебате, у којој је у име Србије учествовала министарка за ЕУ интеграције Тања Мишчевић – недавни извештај Европске комисије о проширењу, усклађеност са европском спољном и безбедносном политиком и припрема предстојећег самита лидера ЕУ и Западног Балкана у децембру.

"Разговараћемо о недавним предлозима Европске комисије о проширењу. Инсистираћемо и на усклађивању са заједничком спољном политиком, јер неке земље немају баш сјајан учинак у овој области", поручио је Жозеп Борељ, високи представник за спољну политику ЕУ.

Mинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок нагласила је да је важно да се схвати да је "проширење геополитичко питање и да не сме бити сивих зона за мир и безбедност на мапи Европе".

"Зато је добро што су сви министри ЕУ и Западног Балкана данас овде да размене идеје", додала је Бербокова.

Пре разговора са колегама са Балкана, шефови ЕУ дипломатија су на засебном састанку расправљали о два конфликта на капијама Европе – Украјини и Блиском истоку. Позвали су на хитну хуманитарну паузу и стварање хуманитарних коридора у Гази, осудили Хамасово коришћење болница и цивила као људских штитова, а од Израела затражили уздржаност и заштиту цивила.

Жозеп Борељ каже да министри треба да почну разговоре о политичком решењу сукоба, заснованом на принципу две државе.

"Осуђујемо терористички напад и тражимо заштиту цивилног становништва. Тражимо што пре успостављање хуманитарне паузе која би била дуготрајна", навела је Катрин Колона, министарка спољних послова Француске.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба упознао је европске колеге о потребама Кијева за предстојећу зиму.

Многи министри подржали су препоруку Европске комисије о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом и најавили наставак финансијске и војне помоћи Украјини – о чему ће одлука бити донета на самиту лидера у децембру.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара