Читај ми!

Канцеларија за КиМ: Српска тробојка запаљена на споменику убијеним и киднапованим са територије Ораховца

На споменику убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац, који су мучки страдали од руке албанских екстремиста, током викенда је запаљена српска тробојка, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

На улазу у Велику Хочу постављено је знамење у спомен на 84 невино страдалих Срба са територије те општине током 1998. и 1999. године.

"Паљење српске тробојке и скрављење овог споменика акт је безумља албанских екстремиста који годинама пале све српско желећи да на тај начин обесхрабе Србе и сломе дух српског народа који одолева свим нападима и искушењима, ма каква она била", саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија је најавила да ће заједно са својим представницима на терену поставити нову тробојку, "као што смо и сваки пут до сада обнављали и градили оно што Куртијеви екстремисти пале и руше".

Позива међународне представнике и мисије које делују на простору КиМ да дођу код споменика убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи, и да са тог места пошаљу јасну поруку да су такви етнички инциденти и напади на српско постојање на КиМ недопустиви.

"Спаљена српска застава, преоране српске кости, измештање споменика српским херојима палим у Првом светском рату са гробља у Приштини, слика су и прилика Куртијеве антисрпске политике мржње која стимулише екстремисте у њиховим сулудим актима", закључује Канцеларија.

"Уклањање споменика покушај затирања српског постојања на КиМ"

Поводом уклањања и померања спомен-плоче српским војницима палим у Балканским ратовима и Првом светском рату на војном делу православног гробља у Приштини, Канцеларија је саопштила је да је у питању покушај затирања свих трагова српског постојања на Косову и Метохији и бруталног прекрајања историје.

"О овом антицивилизацијском чину Канцеларија за Косово и Метохију обавестила је мисију ОЕБС-а и остале међународне мисије које делују на простору КиМ, захтевајући конкретне одговоре и одговорност починилаца овог вандалског акта, а у сарадњи са нашом Епархијом Рашко-призренском искористићемо све правне механизме и могућности да се плоча врати на своје место и на томе радимо још од првог дана, када се овај вандалски чин догодио", истиче Канцеларија.

Како се наводи, посебно забрињава чињеница да је до уклањања плоче српским страдалницима са видног места дошло пред очима, а према сведочењима свештеника, страних представника на Косову и Метохији, што отвара питање да ли Приштина у својој политици скрнављења, негирања и затирања свега српског има заправо одрешене руке да тако поступа.

"Након преоравања српских костију у Косовској Митровици, скрнављења, паљења, рушења српских гробова и спомен обележја, јасно је да Приштини сметају како живи тако и страдали Срби који су свој живот дали за мир и слободу на овим просторима, светле идеале који за Аљбина Куртија и његове следбенике немају никакву вредност", наводи се у саопштењу.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару