Читај ми!

Фон дер Лајен: У интересу Приштине је да усвоји нацрт ЗСО; Вархељи: У ЕУ кроз дијалог

Након представљања извештаја Европске комисије о проширењу, председница комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је у интересу Приштине спровођење нацрта статута ЗСО. Београд и Приштина се позивају да се конструктивније укључе у дијалог, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је у интересу Приштине спровођење нацрта статута ЗСО и да би то био велики искорак, док је европски комесар за проширење Оливер Вархељи истакао да Приштина мора да удвостручи своје напоре да дијалог са Београдом успе.

Након представљања извештаја ЕК о проширењу, на питање албанског новинара шта је са захтевом Приштине за приступање, Урсула фон дер Лајен је рекла:

"За Косово је важно да постоји јасан циљ учлањивања и то да буде јасно шта од Косова очекујемо, а то је спровођење нацрта статута ЗСО. То би било велики искорак, то је у интересу Косова. Ако погледамо Косово и Србију важно нам је да свакој земљи дамо могућност да се приближе ЕУ. Подстицај је много позитивнији и питање је шта сте ви урадили да се приближите ЕУ."

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да постоји захтев Приштине да се придружи ЕУ и да је он у Европском савету.

"Савет још није затражио мишљење од ЕК. Ми смо спремни да га дамо. Наш утисак је да се, када је Косово у питању, европски пут остварује дијалогом. Косово мора да удвостручи напоре да дијалог буде успешан", истакао је Вархељи.

"Београд и Приштина се позивају да се конструктивније укључе у дијалог"

Вархељи је изјавио да се Београд и Приштина позивају да се конструктивније укључе у дијалог и спроведу договорене споразуме, што, како је истакао, подразумева успостављање Заједнице општина са српском већином и нормализацију односа.

Он је то рекао на седници Одбора за спољне послове Европског парламента на којој је представио Извештај о проширењу и истакао да је у извештају истакнуто да је Србија спровела уставне амандмане за независност судства, медијске законе и испунила услове за отварање још једног кластера.

Рекао је и да је Србија напредовала у усклађивању спољне политике са ЕУ, али да разлог за бригу остаје неувођење санкција Русији. Кад је реч о Приштини, констатовао је да је приметан напредак у легислативном раду, али да је ситуација на северу условила неколико криза.

"Недостатак одлучних поступака за деескалацију је условио мере. Веселимо се 1. јануару и визној либерализацији", рекао је Вархељи.

Кад је у питању Албанија, он је рекао да се наставља свеобухватна реформа правосуђа и судства и да је циљ да се отвори први кластер до краја године.

"Северна Македонија је показала преданост европском путу, али случајеви корупције забрињавају. Парламент и влада су предани постизању уставних промена и сви треба да је подрже. У Црној Гори је напредак према реформама застао, нова влада треба да се фокусира на реформе ЕУ. Испуњавање мерила из поглавља 23 и 24 биће пресудно, до тада се друга поглавља неће затварати", рекао је Вархељи.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару