Читај ми!

У Приштини формиран Институт за ратне злочине

Влада у Приштини озваничила је почетак рад Института за злочине почињене током рата на КиМ. Аљбин Курти саопштио да је именовао Атле Хетемија за извршног директора института.

"Оживљавамо Институт који ће адресирати злочине Србије у рату 1998-1999. Ратни злочини, злочини против човечности и геноцид нису ствар прошлости", рекао је Аљбин Курти на данашњој седници владе.

Навео је да су "ране прошлости отворене за хиљаде чланова породица преко 1.600 људи који су насилно нестали током рата", и да је владин приоритет расветљавање судбине и локације несталих.

Пренео је да су током ове године извршена ископавања на 11 локација на Косову и да је на пет локација пронађено најмање шест жртава рата, не укључујући недавне налазе у Бистражину, Ђаковици и Призрену, те да се чекају резултати ДНК.

"Изменама које смо унели у релевантно законодавство, наше правосудне институције могу кривично гонити и кажњавати починиоце ратних злочина у одсуству, где год да се налазе. У циљу повећања капацитета за третман ратних злочина, повећали смо буџет за нове позиције у косовском и судском тужилачком савету, а у полицији основали Дирекцију за истраживање ратних злочина и удвостручили број истражитеља ратних злочина", рекао је Курти.

Курти је поручио да "ратни злочинци морају бити изведени пред лице правде и оптужио Београд за ратне злочине".

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије