Читај ми!

Бисенић амбасадор Србије у Саудијској Арабији, Нинчићева при Унеску

Нови амбасадор Србије у Саудијској Арабији биће Драган Бисенић, у Аустрији Марко Благојевић, у Сарајеву Иван Тодоров, a при сталној делегацији Србије у Унеску Роксанда Нинчић. 

Указе о постављењу нових амбасадора потписао је председник Србије Александар Вучић, саопштило је Министарство спољних послова.

Марко Благојевић је нови амбасадор у Бечу, Иван Тодоров у Сарајеву, Драган Бисенић у Ријаду, док је Роксанда Нинчић постављена за амбасадора при сталној делегацији Србије у Унеску.

Роксанда Нинчић је након дипломирања на Факултету политичких наука у Београду радила као новинар. У Министарству спољних послова ангажована је од 2001. године. Радила је у Сталној мисији при УН у Њујорку, од 2005. до 2012. године била је шеф Мисије Србије при ЕУ, а од 2017. до 2022. године шеф Сталне мисије Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу.

У Министарству спољних послова обављала је функције шефа Кабинета министра, помоћника министра за мултилатералну сарадњу, политичког директора и државног секретара.

Марко Благојевић је током каријере радио у приватном сектору, као и у Управи царина Србије. У Министарству спољних послова је радио као посебан саветник министра, а 2014. године обављао је функцију генералног секретара Министарства.

Био је посланик у Народној скупштини Србије, а од фебруара 2017. године амбасадор Србије на Кипру. Председник Кипра Никос Анастасијадис одликовао га је 2022. године Орденом Великог команданта реда Макарија Трећег. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, где је завршио и мастер студије.

Иван Тодоров је бивши професионални спортиста, вишеструки првак СФРЈ и Балкана у џудоу, освајач медитеранске и европске медаље и учесник Олимпијских игара у Сеулу 1988. године.

Дипломирао је на Факултету физичке културе Универзитета у Београду, а докторирао на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Био је генерални секретар и председник Управног одбора Спортског друштва "Црвена звезда". Обављао је, између осталог, функције председника Балканске џудо федерације и потпредседника Олимпијског комитета Србије.

Председник је Саветничког борда председника Европске џудо федерације и директор за развој Светске џудо федерације. Радио је у Безбедносно-информативној агенцији. Од 2018. до 2023. године обављао је дужност амбасадора Републике Србије у Мађарској.

Драган Бисенић је дипломирао на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, где је завршио и постдипломске студије. Од 2011. до 2018. године био је амбасадор Републике Србије у Египту.

Током каријере је радио као уредник и дописник више дневних листова, недељника Економист, часописа на енглеском CorD и часописа Института за међународну политику и привреду Преглед међународне политике.

Био је ангажован као предавач на више програма обуке у земљи, између осталих, у организацији Факултета политичких наука и Дипломатске академије Министарства спољних послова.

Носилац је бројних награда и признања. Аутор је више књига и превео је више десетина књига на српски језик. Говори енглески, руски и немачки језик.

уторак, 06. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару