Читај ми!

Дрецун: Пресудна недеља за правац дијалога Београда и Приштине

Председник скупштинског одбора за Косовo и Метохију Милован Дрецун каже да је кључна порука премијерке Ане Брнабић на седници Савета безбедности Уједињених нација (УН) позив на помирење Срба и Албанаца. Оцењује као двоструке аршине политику западних држава према којој се захтева укидање УНМИК-а и останак КФОР-а на КиМ. Истиче да је Приштина само декларативно спремна на дијалог са Београдом, под њиховим условима. Закључује да је за Београд важно да инсистира на формирању Заједнице српских општина (ЗСО) према Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године.

Милован Дрецун истиче  поводом излагања премијерке Брнабић на седници СБ УН-а о шестомесечном извештају УНМИК-а о КиМ у ком је истакла да се на Космету врши свеобухватно политичко, правно, институционално и физичко насиље над Србима – да је кључна порука у којој је позвала на помирење Срба и Албанаца.

"Али нико од заговорника тзв. независног Косова није обратио пажњу на идеју, што је већ постала уобичајена пракса у УН-у. Премијеркин наступ је, заправо, суочавање Приштине и свих чланица СБ са чињеницама, као и неспремност водећих западних држава да се суоче са истином", каже Дрецун.

Истиче да се, са друге стране, председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи држала фразеологије у којој је „јужна покрајина представљена као демократска држава“.

"Османијева прича о наводно демократској територији, а она је за Србе претворена у логор, где су обесправљени и грађани другог реда", каже Дрецун.

О "двоструким стандардима Запада" поводом статуса УНМИК-а и КФОР-а 

Дрецун оцењује и да је одговор Сједињених Држава укидање УНМИК-а што представља раскидање са континуитетом "Резолуције 1244".

"УНМИК је на КиМ на основу Резолуције, а сада се тражи укидање цивилног и останак војног присуства УН-а. У овој фази, присуство НАТО не би могло другачије да се реализује него преко присуства КФОР-а. Дакле, у питању су двоструки стандарди и политике западних земаља за које је тзв. Косово држава и желе да јој отворе простор за једнострано чланство", каже Дрецун.

Приштина жели дијалог по својим условима 

Истиче да је позитивно што је извештај испред УН-а о ситуацији на КиМ указао на "страшан терор Куртијевог режима над Србима због чега нема деескалације сукоба".

Наводи да је добро и што су практично сви који су учествовали у дискусији уочили да је неопходан наставак дијалога, осим Приштине.

"Они на речима јесу за дијалог, али по њиховим условима, а то значи да се Београд казни због наводне одговорности за оно што се десило у селу Бањска, као и да се добије признање Београда. Приштина се наводно залаже за одржавање избора на северу Космета, али такође по посебним условима. Дакле, Приштина само декларативно жели деескалацију и наставак дијалога", истиче Дрецун.

Формирање ЗСО и избори на северу КиМ

Дрецун оцењује да је наредна недеља, након састанак "велике петорке" у Београду и Приштини и поруке премијерке Брнабић, пресудна за одлуку у ком ће правцу даље ићи дијалог Београда и Приштине, према новом плану западних земаља за КиМ. 

Говорећи о евентуалном формирању Заједнице српских општина (ЗСО) истиче да Београд инсистира на томе да ЗСО буде формирана на основу Бриселских споразума из 2013. и 2015. године.

"То је одговор и порука Београда на нови план. Као и да се и према новом плану омогући организовање нових избора на северу Космета. Али се, такође, очекује од Београда да у потпуности примени оно што они зову споразумом, а ми предлогом. И то се нарочито односи на две кључне тачке предлога које су за нас апсолутно неприхватљиве – прихватање лажне државе Косово у међународним организацијама и ставка која подразумева да однос са Приштином успоставимо на основу принципа поштовања суверенитета и територијалног интегритета", закључује Дрецун.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара