Читај ми!

Вучић у Пекингу: Потписан рекордан број споразума, посета има историјски значај

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је у Кини потписан рекордан број споразума о сарадњи с том земљом, чак 18, као и да је реч о документима који предвиђају стратешку сарадњу.

Председник Вучић је рекао сумирајући посету Кини да верује да оно што је постигнуто у Кини има историјски значај и карактер, који ће се видети у годинама и деценијама пред нама.

"Имао сам пуно билатералних сусрета на маргинама Форума Појас и пут, потписано је чак 18 споразума – рекордан број сагласности, договора и споразума, али од њиховог броја је важнија суштина, а то је да имају стратешки карактер и то код доброг дела тих споразума", рекао је Вучић новинарима. Захвалио је свима из државне управе и кинеским партнерима.

Председник је рекао да се нада скорашњој посети кинеског председника.

"Верујем да ћемо имати прилику да угостимо поново председника Кине, а до тада ћемо велике резултате морати да испоручимо. У сваком случају, мислим да смо много тога имали да чујемо, много тога да научимо", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је разговарао са председницима владе Тајланда и Лаоса, председником Етиопије и поново са председником Индонезије, као и са Орбаном, кинеским замеником премијера, председником Туркменистана.

"Верујем да ће сваки од тих разговора значити унапређење билатералних односа", каже Вучић.

Председник је одговарајући на питања новинара говорио и о домаћим темама.

Говорећи о КиМ, Вучић је рекао да ће наставити да инсистира на формирању ЗСО, јер је то међународноправна обавеза коју, како је рекао, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели да испуни.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је за Куртија Косово без ЗСО и садашњост и будућност, и да јасно говори да неће и да не жели да формира нешто што је међународноправна обавеза.

"Ја сам крив за разлику од оних што га толико воле у Србији и што тражим поштовање међународних обавеза и наставићу да то радим", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на тему избора.

"Предстојећи избори биће избори између прошлости, странака бившег режима које хоће да нас врате у прошлост, и Србије будућности, у којој грађани живе боље, у којој се граде путеви, пруге, болнице... на народу је да изабере", рекао је Вучић.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво