Читај ми!

Вучић: Пријатељски разговор са Сијем о свим важним питањима - више него раније о КиМ

Изузетно пријатељски разговор са кинеским председником Сијем о свим важним питањима, више него раније разговарали смо о КиМ и ономе што Србија пролази и примени двоструких стандарда, рекао је председник Србије Александар Вучић новинарима у Пекингу. Кратко сам разговарао са Владимиром Путином, није било билатералног сусрета, рекао је Вучић. Захвалио је Емануелу Макрону на пријатељству према Србији и рекао да је истог дана осудио насиље у Бањској.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је имао изузетно пријатељски разговор са кинеским председником Си Ђинпингом о свим важним темама.

Вучић је новинарима у Пекингу рекао да су разговарали о Косову и Метохији, поштовању међународно правних норми и ономе кроз шта Србија пролази и о примени двоструких стандарда, непоштовању Повеље УН и Резолуције 1244.

"Наишли смо на разумевање наших кинеских пријатеља. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне. од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње", рекао је Вучић и додао да Србија у овом тренутку нема од кога другог да набави модерније и софистицираније наоружање.

Било је речи, каже, и о инфраструктурном повезивању и све већем броју кинеских инвестиција.

Два од три прва извозника из Србије су кинеске компаније

"Када погледате од Ниша, Крагујевца, Зрењанина Бора, свуда се налазе велики кинески погони и два од три прва извозника из Србије су кинеске компаније", рекао је Вучић.

Било је речи и о успостављању нових авиолинија са Кином, наводећи да је Србија заинтресована за лет према Шангају и Гванжоу.

"Верујем да ћемо у томе успети", рекао је Вучић. Када је реч о споразуму о спољној трговини, то је, рекао је Вучић, велики корак за Србију, међутим, приметио је, реакције из ЕУ тим поводом, те навео да Србија мора да живи и пре уласка у ЕУ.

"Када буду рекли три месеца до уласка у ЕУ, знамо да сви остали билатерални споразуми морају да буду подведени под кров или да не постоје у правном промету осим оних које налаже ЕУ, али то није близу", рекао је Вучић.

Си обећао да ће кинески радници завршити пругу до Суботице пре краја 2024.

Додао је да ће произвођачи меда имати користи од споразума о слободној трговини, додајући да ће се покушати да се тај споразум у што краћем року усвојити у парламенту како би и пре маја, јуна ступио на снагу.

Било је речи и о завршетку пруге, а кинески председник Си обећао је да ће кинески радници завршити пругу до Суботице пре краја 2024. године.

"Људи на северу Бачке и Врбасу могу да се радују. Та пруга ће променити живот, онда ћемо морати да сачекамо годину и по дана мађарске партнере да бисмо стизали за 2 сата и 45 минута до Будимпеште", рекао је Вучић.

Кратак разговор са Путином и Гутересом

Председник Вучић изјавио је да се у Пекингу сусрео са председником Русије Владимиром Путином и да су имали кратак разговор.

"Видео сам председника Путина и кратко смо разговарали, врло кратко, нисмо имали билатерални сусрет", рекао је Вучић. Казао је новинарима да је приметио да председник Русије, како је рекао, "пуца од самопоуздања". 

"Видео сам да је имао важан и дуг састанак са председником Кине Сијем и премијером Мађарске Орбаном. Разговарао сам са Орбаном око предстојеће седнице Европског савета и у вези са неким другим играма које се ту одигравају и око нас и око неких других ствари. Мислим да је било корисно", рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је кратко разговарао са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом о ситуацији на Косову и Метохији као и о предстојећој седници Савета безбедности УН.

"Разговарао сам са њим кратко о КиМ, будући да нисмо били сами, да је са нама био и председник Кеније Вилијам Руто, разговарали смо о ситуацији у Гази, на Блиском истоку", рекао је Вучић и додао да ситуација на Блиском истоку компликује све, укључујући и цену нафте.

Вучић је истакао да цена нафте у току једног дана порасте за шест долара због чега ће, према његовим речима, министар финансија Синиша Мали у току ноћи морати да нађе решење будући да се нове цене нафте, односно дизела и бензина, објављују сваког петка.

ерујем да Кенија неће признати Косово"

Председник Србије изјавио је да је имао веома важан разговор са председником Кеније Вилијамом Рутом и изразио очекивање да та земља неће признати независно Косово.

"То је због великог утицаја господина Пацолија и њихове намере да објаве како ће Кенија да призна независно Косово. И верујем да се то неће догодити", рекао је Вучић и додао да ускоро очекује да председник Кеније посети нашу земљу.

Курти је хтео триком да нас натера да признамо Косово, нисмо насели

Председник Вучић изјавио је, поводом медијских написа да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нудио председници Владе Србије Ани Брнабић у Тирани папире на потписивање, да је у питању Куртијев трик. Како је рекао новинарима, Курти сваки пут доноси неки папир који нико не жели да потпише.

"Он вам каже 'донео сам вам да потпишете декларацију о миру' и ви сматрате у том тренутку да је он донео нешто лепо да потпишете зато што се ту користи реч 'мир'. Само заборавља свакоме да каже да декларацију о миру могу да потпишу само суверене и независне државе. Дакле, оног секунда када бисте потписали, ви сте признали независно Косово", истакао је Вучић. Како је рекао, то је ситница о којој нико не води рачуна.

"Срећом, ми морамо да водимо рачуна о томе и експерти нам помажу у послу који обављамо, па се то не дешава. То су ти трикови. Он вам каже 'декларација о миру', а људи мисле да је то уопштена фразеологија која се тиче мира", навео је Вучић.

Према његовим речима, Србија није против мира, за разлику од самог Куртија. 

О медијским законима

Вучић се осврнуо и на разговоре које, како каже, премијерка Србије Ана Брнабић данима води око увођења медијских закона.

"Данима, недељама седи са Европљанима и представницима ОЕБС-а на састанцима. Што се мене тиче то су ужасни закони, али рекао сам да нећу да се мешам и да је то посао Владе Србије", рекао је Вучић и додао да му је пренето да је могуће да Србија отвори трећи кластер у децембру.

Дачић: Потписивање споразума са Кином историјска тековина

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Кине историјска тековина која ће бити од велике користи за наш народ у наредним деценијама.

"Данашњим догађајем ми смо заокружили све оно што је урађено у протеклих 10-11 година и заиста ово је догађај од историјског значаја за Србију, не само из аспекта економије, већ и са аспекта наше спољнополитичке позиције", рекао је Дачић новинарима након потписивања споразума у Пекингу.

"Нама је од виталног значаја подршка Кине када је реч о нашим кључним питањима, попут територијалног интегритета и суверенитета Косова и Метохије. Видело се то велико пријатељство које постоји између наша два председника и независно од тога што причамо о економији, трговини, пољопривреди, веома је важно рећи да ће Кина бити чврсто уз нас и у веома тешким међународним околностима, када је реч о нашим питањима", рекао је Дачић.

Председник Александар Вучић, који предводи српску делегацију на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", састао се у Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом. У присуству двојице председника потписан је документ о слободној трговини.

Српска делегација потписала је раније данас већ неколико билатералних докумената – о изградњи више саобраћајница, извозу јабука, модернизацији фиксне мреже.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару