ПС Савета Европе: Дијалог једино решење за КиМ

На седници Парламентарне скупштине Савета Европе одржаној данас, једна од тачака дневног реда била је ситуација на Косову и Метохији. Закључено је да Београд и Приштина морају што пре да се врате дијалогу који је једини начин да се дође до решења.

Назив тачке седнице Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) која се односи на КиМ је "Ситуација на северу Косова после недавног напада и неопходност деескалације".

Посланица из Србије Биљана Пантић Пиља је на седници истакла да Срби на КиМ живе у ужасним условима, трпе терор и да је 11 одсто њих напустило КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт. Поставила је питање тој институцији да ли подржава масовни егзодус једног народа.

Истакла је да за нападе на Србе и покушаје убиства који су се догодили почетком године нико није оптужен:

"Срби чекају десет година на формирање ЗСО. Опстанак Срба је међународна обавеза, као и Бриселски споразум, али (Аљбин) Курти одбија да то уради."

Говорећи о недавним дешавањима у селу Бањска, рекла је да је у њима убијено троје Срба, и то из близине када су се предали.

"То је била убиство. То све треба да се испита и да се изврши истрага", рекла је посланица и нагласила да је мир у интересу Србије и целог региона.

Посланица Елвира Ковач нагласила је да је дијалог Београда и Приштине дошао до тачке усијања. Како је рекла, Приштина се служи разним средствима да опструише тај процес.

"Ми смо ожалили све жртве у Бањској, али тражимо детаљну истрагу", навела је Ковач и додала да Београд води одговорну политику.

Поручила је и да је Србија озбиљан и одговоран партнер међународној заједници.

Решење у имплементацији споразума

Већина посланика је истакла да и у овом сукобу има озбиљних оптужби са обе стране, да би требало да се изврши детаљна истрага, али и да је решење свега овога имплементација споразума из Брисела и Охрида.

Пољски посланик Александер Почиеј рекао је да Приштина мора да успостави ЗСО и заштити мањине и њихова права.

"Иза тога стојимо као организација. Будућност обе стране је у ЕУ", рекао је пољски посланик.

Аустријски посланик Рајнхолд Лопатка рекао је да се сви слажу да треба да се затвори трајна криза у региону.

"Одговорни за нападе на северу морају да буду приведени правди, а Србија је обећала да ће учествовати у томе, што је позитивно", рекао је Лопатка.

Неки од говорника су тражили да се осуди Србија, попут представника Приштине, а неки, попут посланика из Албаније, окривили су Србију за дешавања на северу КиМ.

Седница је за данас завршена, а наставља се сутра.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару