Ристуча: Ситуација на Косову може лако да ескалира

Одлазећи командант Кфора Анђело Микеле Ристуча изјавио је да ситуација на Косову и Метохији може лако да ескалира, оптерећена неповерењем међу странама, дуготрајним и нерешеним питањима, те запаљивом и пристрасном ретрориком, позивајући на враћање дијалогу што пре.

Наводећи догађаје који су обележили његов једногодишњи мандат, рекао је да су се међународни војници сусрели са многим потешкоћама, "питањем регистарских таблица, повлачењем Срба из приштинских институција, организацијом општинских избора на северу Косова, блокадом путева, питањем експропријације, неоправданим нападима на особље Кфора у мају, догађајима у јуну са три косовска полицајца и најновијима насилним нападом на полицију 24. септембра".

Пренео је да је током сукоба 24. септембра у Бањској био у контакту са свима са којима је било потребно у тој ситуацији, са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, са Еулексом, генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадорима.

"Сви ови догађаји потврђују да ситуација остаје крхка и може лако ескалирати. У светлу недавних догађаја, Кфор је повећао своје присуство и активности на Косову, а Северноатлантски савет је одобрио ангажовање додатних снага на Косову да би се суочили са ситуацијом", рекао је Ристуча на конференцији за медије у Приштини.

Према њему, само политичко решење може донети неповратан и дугорочан мир у региону.

"Због тога Кфор подржава и наставља да пружа безбедносни оквир у дијалогу уз посредовање ЕУ. Кфор ради на одржавању безбедног окружења и слободе кретања за све грађане. Мандат Кфора је јасан и не укључује активности за спровођење закона. Ово остаје искључиви задатак косовске полиције. Можете бити сигурни да ће Кфор наставити да игра своју улогу у подршци миру и стабилности на Косову, и у ширем региону", рекао је Ристуча.

Најавио је да ће ускоро уследити даља појачања од других савезника, укључујући и Румунију, тврдећи да су то "правовремени кораци који ће осигурати да Кфор има снаге, способности и неопходне флексибилности да испуни свој УН мандат и да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све људе који живе на КиМ".

Додао је да Кфор нема намеру да гради нову базу на северу Косова, јер већ имају "све потребне капацитете".

"Организовани смо, тренирани, имамо довољно људи и опреме. Велика Британија и Румунија су послале додатне трупе. У овом тренутку не размишљамо о изградњи нове базе, имамо све што је потребно. Као што знате, ту смо од 1999. године и у претходном периоду током времена број снага се смањивао, тако да имамо све што је потребно од капацитета и не размишљамо о изградњи нове базе", навео је Ристуча.

Упитан да ли је Кфор могао више да учини да би се смањио број инцидената, рекао је да они раде највише што могу.

"У потпуности смо посвећени. Овде смо да би смо се бринули о свим људима на Косову али, као што сам поменуо, догађаји се временом повећавају, зато што не постоји воља обе стране да нађу решење. Тако да ово питање не би требало да буде постављено мени. Требало би да питате обе стране, зашто не прилазе ситуацији на конструктивнији начин", подвукао је Ристуча.

Он ће следеће недеље и званично окончати једногодишњи мандат на челу Кфора. Био је 13. италијански командант НАТО мисије на Косову и Метохији.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару