Брнабић са Зијаде: Упозоравали смо на насиље на КиМ, Приштина злоупотребила сукоб у Бањској

Београд је константно упозоравао на бруталност и насиље којима је изложено српско и остало неалбанско становништво на КиМ, рекла је премијерка Ана Брнабић у разговору са шефицом мисије Унмик Каролин Зијаде. Нагласила је да је Приштина ситуацију у Бањској злоупотребила за пласирање дезинформација. Зијаде поручила да Унмик остаје доследан у спровођењу свог мандата у складу са Резолуцијом 1244. Са Каролин Зијаде одвојено се састао и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије Унмик Каролин Зијаде о ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је посебно нагласила да су трагичне догађаје од 24. септембра на северу Косова и Метохије представници привремених институција самоуправе и поједини медији у Приштини тенденциозно искористили и злоупотребили у сврху пласирања дезинформација и полуистина.

Како је саопштено из Владе Србије, премијерка је указала на то да је Београд константно и упорно упозоравао на бруталност, насиље и дискриминацију, којима је већ дуго изложено српско и остало неалбанско становништво на простору Косова и Метохије, а што је управо довело до ескалације и трагичних догађаја.

Председница Владе је посебно нагласила и да Заједница српских општина (ЗСО) још није формирана, иако се Приштина на то обавезала Бриселским споразумом пре сада више од десет година.

Зијаде је истакла да је најважније да је Србија посвећена миру, стабилности и дијалогу, који остаје најважније средство у постизању одрживог решења на простору Косова и Метохије.

Шефица Мисије Унмик је нагласила да Мисија остаје доследна у спровођењу свог мандата у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Дачић са Зијаде о предстојећој седници СБ УН о Унмику

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде, саопштило је Министарство спољних послова.

Састанак је одржан у контексту предстојеће седнице Савета безбедности УН о УНМИК. Разговарано је о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и атмосфери појачаних тензија.

Министар Дачић изразио је забринутост поводом недавних трагичних догађаја и веома осетљиве безбедносне и политичке ситуације у покрајини.

Поновио је, како се наводи, да се, као и до сада, Србија залаже за деескалацију, очување мира и поштовање раније постигнутих договора.

Додао је да још увек нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, што и доводи до јачања тензија на терену.

Нагласио је да је предстојећа седница Савета безбедности УН од великог значаја за Србију, имајући у виду континуиране једностране потезе Приштине које за последицу имају јачање нестабилности у покрајини и даље угрожавање елементарних људских права Срба на КиМ.

У саопштењу се наводи да је Каролин Зијаде истакла значај одржавања консултација пред седницу Савета безбедности. У осврту на недавне трагичне догађаје у покрајини, заложила се за адекватну и транспарентну истрагу. Истакла је да Уједињене нације у потпуности подржавају дијалог који се води под окриљем Европске уније.

Зијаде: Позив на уздржаност и повратак дијалогу

Специјална представница генералног секретара УН и шефица Мисије УН на KиМ Kаролин Зијаде, позвала је данас, током редовних консултација у Београду, на уздржаност у порукама и акцијама, деескалирање напетости и истакла неопходност да се Београд и Приштина врате политичком дијалогу.

Зијаде је позвала и на транспарентност у истрагама и утврђивање одговорности кад су у питању догађаји 24. септембра, саопштио је УНМИK.

"Током њених састанака (у Београду), специјална представница генералног секретара Зијаде је подвукла хитност деескалирања тензија и истакла неопходност да се обе стране врате политичком дијалогу у доброј вери", наводи се у саопштењу.

Kако је пренео УНМИK, Зијаде је током посете Београду затражила и да се покаже уздржаност у порукама и акцијама.

Зијаде се састаје с политичким руководством Србије и представницима дипломатске заједнице у Београду пред предстојећи састанак Савета безбедности УН о KиМ, наводи УНМИK, додајући да ће шефица мисије УН у покрајини поднети касније овог месеца свој извештај Савету безбедности.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару