Дрецун: Истрага сукоба у Бањској кључна и за дијалог и за однос Запада према Београду

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је за ситуацију на КиМ кључно питање како ће се истрага сукоба у Бањској завршити и чија ће верзија бити прихваћена. Ако резултати наше истраге буду прихваћени, имаћемо смиривање ситуације, каже Дрецун. Истиче да Приштина покушава да ситуацију искористи против Београда и указује на то да сада нико не говори ни о изборима на Северу, ни о ЗСО.

Милован Дрецун је за РТС рекао да ће развој догађаја зависити од тога шта покаже истрага сукоба у Бањској, истичући да је кључно питање чија ће верзија бити прихваћена, јер истрагу спроводе и Београд и Приштина.

“Београд спроводи истрагу, и то је веома добро. Одмах се прионуло истрази, ухапшен је Милан Радоичић, приведен је. Та истрага показује већ да је наоружање набављено изван Србије, да су то илегални канали, да се ради о шверцу наоружања. Та истрага ако буде резултирала и ако резултати те истраге буду прихваћени, ако се покаже да држава Србије није умешана у све то, то ће бити веома добар корак што се нас тиче”, каже Дрецун.

Међутим, напомиње, истрагу спроводи и Приштина и у њу су, тврди, укључени и неки амерички званичници.

“Резултат истраге ће трасирати даљи пут и што се тиче дијалога у Бриселу и што се тиче односа политичког Запада према Београду, односно према држави Србији. Ако резултати те истраге буду прихваћени на политичком Западу, резултати наше истраге, онда ћемо имати смиривање ситуације”, каже Дрецун.

Уверен је да ће Приштина покушати да целу ситуацију искористи против Београда и Српске листе.

“Сада видите, нико више не говори о новим изборима на северу Косова. Видите да већ званичници непризнате приштинске самоуправе говоре о томе да је једноставно Заједница српских општина непотребна, да не треба да се формира, да је она сувишна, јер њихов тзв. устав гарантује положај мањина”, каже Дрецун.

У том контексту каже и да је Вjоса Османи у интервјуу за Си-Ен-Ен рекла да ће у наредним данима предочити доказе да је председник Вучић наводно наређивао групи из Бањске шта треба да раде.

“Они сада припремају додатну кампању, припремају фабриковање некаквих наводних доказа и то показује да преко Радоичића они желе да дођу до председника Вучића, односно до државе Србије, јер су оптужили председника Вучића, министра одбране Вучевића и начелнике Граничне полиције да су они заправо ти који су одговорни. А с друге стране, желе да елиминишу политичко деловање Српске листе и тиме разбију политичко јединство Српске листе”, наводи Дрецун.

"Покушаји Куртија да успостави полицијско-војну контролу на Северу"

Указује на одговорност политичког Запада за понашање Приштине – како за терор над српским народом, тако и за тренутну кризу. Напомиње да покушаји Куртија да овлада севером КиМ “и да натера Србе који живе на северу да се интегришу у лажну државу”, показује да он не познаје те људе, њихову вољу и одлучност да се супротставе томе.

“Он покушава да успостави полицијско-војну контролу и да заврши овладавање севером Косова и сада му недостаје само улазак тзв. војске која се ствара на север Косова и за то се припрема. Мислим да му ово веома иде наруку сада, јер он нон-стоп покушава да представи Север као неко легло криминалних и терористичких група и да му је за то потребна и помоћ тих формација такозваног КБС-а, косовских безбедносних снага”, рекао је Дрецун.

Додаје и да га је забринула недавна изјава из Приштине да ће ускоро бити непотребна сагласност команданта Кфора за улазак тзв. косовских безбедносних снага на Север.

“Ово му је идеална прилика да затражи у наредном периоду улазак бар специјалне антитерористичке јединице КБС-а на север Косова под изговором спровођења некаквих противтерористичких мера”, каже Дрецун.

Запад шаље јасну поруку

Сматра да је у току снажна активност Запада да стално шаље поруку да су могуће мере против Београда, ако се покаже повезаност са дешавањима у Бањској.

Коментаришући улогу Запада, Дрецун каже да је Немачка за то да се, како каже, милом или силом реши статус Косова, док САД имају балансиранији приступ. Наводи и да су службе Велике Британије веома активне на овим просторима.

“Како су, рецимо, могли у Приштини доћи до информација да ће ова група боравити, рецимо, на подручју села Бањске и све то, да припреме замку тој групи. Чини се да је неко већ успео да обавештајним радом дође до неких информација”, рекао је Дрецун и подсетио на изјаву британске посланице о СПЦ.

Истиче да је политички циљ исти – да је Косово за њих држава, те да сматрају да треба да има контролу над целом територијом.

Најважнији опстанак српског народа

Дрецун наглашава да је за решавање косовског питања најважније да ли српски народ може да опстане на КиМ, како да се дефинише његов статус. О томе се са Американцима, тврди, разговара, док Немачку, истиче, то не занима.

Напомиње да је криза на северу Косова и Метохије резултат тога што Приштина не испуњава обавезе из Бриселског споразума и за то не трпи никакве последице.

Подсећа да је прошло 10 година, а да Заједница српских општина није формирана.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару